Voormalige erfpachters panden van Passage mogen tot eind dit jaar blijven

Foto: Wim Meijer Fotografie

De voormalige erfpachters van de panden aan de Passage in Zandvoort kunnen van de gemeente Zandvoort nog tot en met het einde van het jaar daarin blijven zitten. Dat heeft terugtredend wethouder Ellen Verheij afgelopen week aan de gemeenteraad laten weten.

Retentierecht

De gemeente is in overleg gegaan met de eigenaren om een definitief einde te maken aan een kortgedingprocedure waarbij de eigenaren zich willen beroepen op het zogenaamde retentierecht. Dat recht biedt de erfpachters de mogelijkheid de grond en de opstal onder zich te houden om deze vervolgens niet aan de gemeente op te leveren. Voor de eigenaren kan dit een zekerstelling zijn voor de betaling van een schadevergoeding die de eigenaren van de gemeente kan eisen.

Niet zover laten komen

De gemeente wil het niet zover laten komen en is met de eigenaren en hun advocaten in overleg getreden. De gemeente heeft eerder een kort geding tegen de eigenaren aangespannen vanwege het retentierecht, maar die is uiteindelijk afgeblazen omdat alle pandeigenaren zich terugtrokken. De zaak is wel aangehouden door de gemeente.

Afspraken

De gemeente probeert met de eigenaren afspraken te maken met de voormalige erfpachters van de panden aan de Passage. Die zullen worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Volgens Verheij wordt met de voormalige erfpachters nu een vaststellingsovereenkomst besproken waarin is opgenomen dat de panden en de grond tot en met 31 december 2020 in gebruik mogen blijven. De bedoeling is dan dat deze op 1 januari 2021, vrij van huur, weer aan de gemeente op te leveren.

Niet gehouden

,,Alhoewel de gemeente hier strikt genomen niet toe is gehouden, vinden wij het wel van belang dat de voormalige erfpachters en hun onderneming voldoende tijd hebben om zich hierop voor te bereiden en willen wij hierin dan ook meebewegen”, laat de terugtredend wethouder aan de gemeenteraad weten.

Cookieinstellingen