Burgemeester verzoekt om instructies te volgen bij een gehesen rode vlag aan de Zandvoortse kust

Foto: Pixabay

Burgemeester David Moolenburgh vindt dat bezoekers van het strand niet een gehesen rode vlag kunnen negeren en verzoekt de gasten die aan de zee willen komen zich ook aan de instructies te houden. Op zondag 9 en maandag 10 augustus is in Zandvoort de rode vlag gehesen, omdat de situatie daarom heeft gevraagd. Bij een rode vlag is het verboden om in het water te gaan of te blijven. De burgemeester van de gemeente Zandvoort benadrukt de noodzaak om hierbij de instructies te volgen. ,,We zien helaas nog te vaak dat badgasten alle waarschuwingen en instructies aan hun laars lappen”, zegt Moolenburgh.

(bewerkt persbericht gemeente Zandvoort)

Harde stroming

Een harde stroming in combinatie met aflandige wind en in sommige gevallen hoge golven hebben de afgelopen dagen voor een zeer gevaarlijke situatie gezorgd. Hierdoor zijn al ruim 50 zwemmers in de problemen gekomen en door de reddingsbrigade uit het water gered. Op zondag is de situatie dusdanig gevaarlijk gewijzigd, dat besloten is de gele vlag te verruilen door de rode vlag. Naast het uithangen van de rode waarschuwingsvlaggen zijn omroepinstallaties ingezet en zijn zwemmers actief door de reddingsbrigade en de politie gevraagd het water uit te komen. Het hijsen van de rode vlag is volgens de gemeente zeer uitzonderlijk, omdat dit voor het eerst in de afgelopen 15 jaar het geval is geweest.

Gevaarlijke zee

,,Het aantal incidenten van de afgelopen dagen maakt nogmaals duidelijk hoe gevaarlijk de zee is”, zegt de burgemeester. Dat geldt volgens de burgemeester zeker voor mensen die niet tot matig kunnen zwemmen, maar ook voor de meer gevorderde zwemmer. Er kunnen volgens hem onderstromen aanwezig zijn, gevaarlijke muien of diepe sleuven die niet zichtbaar zijn met het oog. ,,Vandaar dat het zo ontzettend belangrijk is om de instructies en waarschuwingen op te volgen van de reddingsbrigade. Zij weten precies waar de zee gevaarlijk is en waar dus niet gezwommen mag worden”, zegt Moolenburgh.

Vrijwilligers

De burgemeester neemt het duidelijk op voor de Zandvoortse Reddingsbrigade, omdat deze volledig draait op vrijwilligers. Moolenburgh zegt dat deze mensen zich in hun vrije tijd inzetten voor de veiligheid van een ander. ,,Ik heb heel veel respect en waardering voor onze vrijwilligers. De afgelopen dagen waren een enorme uitdaging door het hete weer, de drukte en de gevaarlijke situatie in het water waarbij zij vele keren hebben moeten uitrukken en tientallen mensen uit het water hebben moeten halen”, zegt hij.

Weerzinwekkend

,,Ik vind het dan weerzinwekkend hoe er gereageerd wordt door bepaalde strandbezoekers op de oproep van de vrijwilligers van de reddingsbrigade om uit het water te komen. Ze blijven ondanks de oproep gewoon lekker in het water zitten, gepaard met handgebaren en scheldpartijen. Dat betekent dat op dat moment ook een beroep moet worden gedaan op andere hulpdiensten die hun handen al vol hebben om de situatie op deze warme en uitzonderlijk drukke dagen in onze badplaats beheersbaar te houden”, zegt de burgemeester in een persbericht van de gemeente.

Eigen verantwoordelijkheid

Moolenburgh wil benadrukken dat het zwemmen in zee ieders eigen verantwoordelijkheid is. Hij doet bij deze nogmaals de oproep; om te allen tijde de instructies op te volgen van de reddingsbrigade. ,,Ga niet de zee in als je niet kan zwemmen, de zee is verraderlijk. En met klem wil ik iedereen vragen zich te gedragen. Iedereen is welkom in Zandvoort, maar het uitschelden van hardwerkende vrijwilligers die zich inzetten voor ieders veiligheid is en blijft schandalig”, laat de burgemeester weten in een persbericht van de gemeente.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen