College betreurt mogelijke gedupeerden toeslagenaffaire bij Belastingdienst

Foto: Pixabay

Het college betreurt het dat mogelijk ook Zandvoortse ouders gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst en dat deze daardoor in de problemen zijn geraakt. Zelf heeft het gemeentebestuur geen overzicht van die inwoners die mogelijk hierdoor getroffen zijn.

Delen van informatie mag niet op basis van AVG

Wethouder Gert-Jan Bluijs laat na vragen van Groen Links Zandvoort en Bentveld aan de gemeenteraad weten dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voorkomt dat de Belastingdienst gegevens over gedupeerde ouders mag delen met de gemeente. ,,De ouders dienen hiervoor eerst zelf toestemming te geven. Pas dan zijn wij in staat eventuele hulpverlening aan te bieden”, zegt Bluijs.

Screening op dossiers

In een poging om wel die gedupeerde Zandvoorters te vinden, heeft deze zomer vanuit de gemeente een team een intensieve screening gedaan op alle dossiers om deze te vinden. Dit team komt onder meer voort uit de schulddienstverlening. Het team heeft onderzoek gedaan na welke inwoners het afgelopen decennium een aanvraag voor schuldbemiddeling hebben gedaan waarvoor de gemeente geen schikkings-akkoord heeft weten te bereiken met de Belastingdienst. ,,Op deze manier hoopten wij gedupeerden te traceren, want bij (vermeende) fraude schikt de Belastingdienst niet. Helaas bleek dit in geen enkel dossier het geval”, zegt Bluijs.

Gedupeerden hebben zich niet gemeld

Volgens Bluijs betekent dat gedupeerde ouders die in schulden beland zijn door toedoen van de toeslagenaffaire zich niet hebben gemeld bij de lokale overheid voor hulp. ,,Dit bleek in veel gemeenten de situatie”, zegt de wethouder over de kwestie.

Cookieinstellingen