Gemeente gaat weer voorbereidingen treffen voor Dutch Grand Prix

De gemeente Zandvoort gaat zich nu de datum van de Heineken Dutch Grand Prix voor 2021 bekend is gemaakt door het Formula One Management (FOM) zich voorbereiden op het eerste weekend van september. Verantwoordelijk wethouder Raymond van Haeften heeft deze week de gemeenteraad al weer geïnformeerd over de Formule 1 die nu hopelijk echt na meer dan vijfendertig jaar weer terug gaat komen in de Zandvoortse duinen.

Niet allemaal van zelf

Dat gaat niet allemaal van zelf. De gemeente zal volgens Van Haeften wel degelijk met een aantal scenario’s rekening moeten houden. ,,Het uitgangspunt is op dit moment dat de race plaatsvindt inclusief publiek. Dit uiteraard in de verwachting dat er tegen die tijd voor iedereen een Covid-19 corona-vaccin beschikbaar is, dan wel dat de landelijke maatregelen dit (eventueel in aangepaste vorm) toestaan”, zegt Van Haeften.

Blij

,,Het college is blij dat de datum van 2021 bekend is, zodat er nadere afspraken kunnen worden gemaakt met de Dutch Grand Prix organisatie en onze (bestuurlijke) partners over de voorbereidingen van het Formule 1 evenement”, zegt de wethouder. Van Haeften wil hierbij de inzichten betrekken van de afgelopen jaren. Ook de resultaten van de tussentijdse externe evaluatie neemt de gemeente daarin volgens hem mee.

Gateway Review

,,Deze evaluatie vindt begin december plaats in de vorm van een Gateway Review onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken”, zegt de wethouder. Het college neemt de nieuwe inzichten mee in een voorstel aan de gemeenteraad in januari. In dat voorstel komt een nieuwe financiële raming van de jaarlijkse gemeentelijke kosten voor het Formule 1 evenement.

Tijdig informeren over aantal wijzigingen

Van Haeften wil de gemeenteraad daar tijdig over informeren. Er zijn volgens hem een aantal inhoudelijke wijzigingen als gevolg van de verschuiving in de tijd. De race vindt nu plaats in september in plaats van mei. Verder wil de wethouder een aantal aanvullende risico-scenario’s tegen het licht houden. ,,Wellicht heeft de coronacrisis tot gevolg dat er aanvullende (crowd management) maatregelen tijdens het evenement nodig zijn. Wij kijken, ondanks het eerdere uitstel, uit naar de komst van dit fantastische internationale evenement naar Zandvoort!”, zegt Van Haeften.

Historische Grand Prix

Nu de Dutch Grand Prix van 2021 staat gepland voor het eerste weekend van september betekent dat ook de Historische Grand Prix een andere datum gaat krijgen. De liefhebbers van deze historische racewagens  moeten nu een datum in de zomer vrij gaan houden. In het weekend van 16 tot en met 18 juli zal dit evenement gaan plaatsvinden, met de aantekening dat de beperkende maatregelen min of meer zo versoepeld zijn dat er publiek mogelijk is.

Cookieinstellingen