Ouderenpartij Zandvoort vraagt aandacht voor eenzaamheid bij Corona Herstelplan

Foto: PxHere

De Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) vraagt na hun presentatie van het Corona Herstelplan aandacht voor eenzaamheid, die aansluit op het initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. De grootste raadsfractie denkt op die manier een ondersteuning te kunnen geven bij deze groep inwoners die juist in deze periode het extra lastig hebben.

Aandacht voor eenzaamheid

De senioren in de raad hebben zich met hun plan naar het college zich vooral gericht op het ondersteunen van inwoners en ondernemers. Bij het indienen van het initiatief heeft OPZ gevraagd of burgers en inwoners met suggesties komen op het Corona Herstelplan. ,,Op deze 10 suggesties hebben wij vele positieve reacties ontvangen, maar ook suggesties. Eén van die suggesties wat meer aandacht voor de eenzaamheid”, zegt de fractie van OPZ.

Stimuleren en faciliteren van de digitale samenleving

De suggestie om de eenzaamheid aan te pakken komt voort uit het negende punt van het plan. Bij dit onderdeel maken de senioren zich hard voor het stimuleren en faciliteren van de digitale samenleving. Alleen zijn er volgens OPZ meerdere mogelijkheden. ,,Als we vereenzaming een halt willen toeroepen, is een gezamenlijke aanpak nodig. Lokaal, in de wijk, in de straat, bij de deur en achter de voordeur, is waar we het verschil kunnen maken”, zegt de grootste raadsfractie.

Één tegen eenzaamheid

OPZ komt met het voorstel om aan te haken bij het initiatief vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ‘Één tegen eenzaamheid’. In dat initiatief kan een gemeente deelnemen door zich aan te sluiten bij het actieprogramma.

Als deelnemende gemeente:

  • Werk je samen met het ministerie aan een duurzame aanpak van eenzaamheid.
  • Je krijgt ondersteuning bij het vormen of versterken van een lokale coalitie tegen eenzaamheid met een adviseur.
  • Je kunt gebruik maken van de toolkit met handige producten zoals een meldpunt sociaal isolement en communicatiematerialen
  • Je kan je aansluiten bij een groeiend netwerk van 200+ gemeenten. In Haarlem is bijvoorbeeld Coalitie Haarlem Ontmoet opgericht wat een samenwerking is van maatschappelijke organisaties om eenzaamheid onder de inwoners van Haarlem terug te dringen en te voorkomen.
  • Je kan deelnemen aan inspiratiebijeenkomsten rond dit thema.

Aansluiten bij initiatief

OPZ wil van het Zandvoortse gemeentebestuur weten of deze zich als deelnemende gemeente wil aansluiten bij het actieprogramma ‘Één tegen eenzaamheid’. Verder willen de senioren weten of het college hier wellicht  financiële middelen nodig zijn vanuit het herstelfonds Corona.

Foto: PxHere

Cookieinstellingen