Gemeente Zandvoort is verontwaardigd over werkwijze Haarlem 105 bij aanvraag licentie

Foto: Wim Meijer Fotografie

Burgemeester David Moolenburgh heeft namens de gemeente Zandvoort verontwaardigd gereageerd op de werkwijze van Haarlem 105 om een licentie te krijgen in Zandvoort en voor de komende vijf jaar de uitzendingen te gaan verzorgen. De burgemeester is ook verbaasd over de manier waarop Haarlem 105 alle registers lijkt open te trekken om de licentie binnen te krijgen.

Brief

Het blijkt uit een brief die de burgemeester heeft gestuurd naar het bestuur van de Haarlemse stadsomroep. Sinds 1990 heeft de Stichting Zandvoortse Omroep Organisatie de licentie in handen waarmee de lokale omroep ZFM Zandvoort haar uitzendingen kan verzorgen. Een keer in de vijf jaar dient de licentie te worden verlengd, waarbij de gemeenteraad van Zandvoort een advies uitbrengt aan het Commissariaat van de Media. Ook het afgelopen jaar is dat het geval geweest, waarbij Haarlem 105 een verzoek bij de gemeente Zandvoort heeft ingediend om de licentie te mogen overnemen in een te vormen streekomroep.

Zienswijze

Tijdens een eerdere raadscommissievergadering hebben zowel hoofdredacteur Wessel van Opstal van Haarlem 105 en voorzitter Maureen Bal van ZFM Zandvoort hun zienswijze kunnen geven. Tijdens deze commissievergadering hebben alle partijen unaniem hun steun voor de huidige lokale omroep uitgesproken en wat later in de raadsvergadering nog eens is bekrachtigd.

Wet Openbaarheid Bestuur (WOB)

Daarna heeft Haarlem 105 twee WOB verzoeken ingediend bij de gemeente om meer inzicht te krijgen in de besluitvorming van de toewijzing. De een gaat om onder meer alle correspondentie te laten zien over de besluitvorming, de ander heeft meer betrekking op een lening die de gemeente aan de Stichting Zandvoortse Omroep Organisatie heeft gegeven.

Voorgeschiedenis

In de voorgeschiedenis hebben zowel het bestuur van ZFM Zandvoort als Haarlem 105 de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een streekomroep, alleen zijn deze afgeketst, omdat de Zandvoorers een sterk gevoel krijgen er bekaaid af te komen als zij zijn opgegaan in de nieuwe streekomroep. Het is ook iets wat de gemeenteraad niet wil. Juist op dat moment speelt ook de aanvraag voor een eventuele verlenging van de licentie voor ZFM Zandvoort.

Geen enkele overeenstemming om de activiteiten van de omroepen samen te voegen

Het is ook waar Moolenburgh in zijn brief aan de Haarlemse omroep naar verwijst. Het gebeurt in de wetenschap dat er op dat moment geen enkele overeenstemming is om de activiteiten van de omroepen samen te voegen.

Fel

Moolenburgh is ook fel in de richting van de Haarlemse stadsomroep als het gaat op de wijze waarop de zienswijze door Haarlem 105 worden gegeven over de licentie toekenning. ,,Anders wordt dat wanneer zienswijzen gepaard gaan met persoonlijke beschuldigingen richting Zandvoortse raadsleden en medewerkers van de gemeente. Aantijgingen over de integriteit van onze raad, voorzien van uitdraaien van Linkedln profielen en meldingen van anonieme bronnen”, zegt Moolenburgh.

Meerdere rollen

Het heeft volgens de burgemeester ook een reden waarom verschillende mensen meerdere rollen hebben in de Zandvoortse gemeenschap die ook binnen de Zandvoortse omroep terug zijn te vinden. ,,Zandvoort is een gemeenschap met 17.000 inwoners. Een verbonden samenleving die gedragen wordt door mensen die maatschappelijk vrijwillig bezig zijn op vele fronten. Dat betekent dat het voor kan komen dat mensen op verschillende plekken hun rol in de samenleving spelen. Gezien het beperkte aantal inwoners, zijn wij juist blij dat zo veel mensen zich inzetten, en dat ook voor wat betreft ZFM betekent dat wij een omroep hebben, voor en gedragen door Zandvoorters”, zegt Moolenburgh.

Dringend verzoek

Namens de gemeente Zandvoort doet Moolenburgh een dringend verzoek aan het bestuur van Haarlem 105 om deze zienswijze te heroverwegen. ,,Verder zou een excuus in de richting van onze gemeenteraad en ambtenaren op zijn plaats zijn. Laat dat de opening kunnen dat in de toekomst ZFM en Haarlem 105 als twee mooie, trotse, zelfstandige omroepen toch samen kunnen werken in onze regio”, zegt de burgemeester.

Cookieinstellingen