Gemeente Zandvoort verbiedt Airbnb en illegale bewoning op bedrijventerrein Santfort

Foto: Jaap Koper

De gemeente Zandvoort zal niet toestaan dat de bedrijvenunits op het bedrijventerrein Santfort worden gebruikt voor Airbnb of bewoning ervan. Volgens burgemeester David Moolenburgh staat het bestemmingsplan dat niet toe en zijn alleen de geplande woonwerkunits voor een deel te gebruiken als bedrijfswoning. De burgemeester laat weten dat bewoning volgens het bestemmingsplan en uitwerkingsplan alleen is toegestaan voor de nieuwe bewoners van de twee nieuwe woontorens op het terrein van de voormalige Rioolwaterzuiveringsinstallatie van Rijnland.

Airbnb

Daarmee reageert Moolenburgh op vragen die de Ouderenpartij Zandvoort eerder hebben gesteld over dit onderwerp. De grootste raadsfractie vraagt zich af of het toch mogelijk is om de ruimtes te verhuren via Airbnb. ,,Om het rechtmatig via Airbnb te kunnen verhuren, zal dus eerst de bestemming wonen mogelijk moeten zijn. En vervolgens zou de initiatiefnemer moeten voldoen aan de criteria voor ‘Particuliere vakantieverhuur’”, zegt Moolenburgh daarover.

Toetsingskader verblijfstoeristische accommodaties

De burgmeester verwijst naar een paragraaf van het Toetsingskader verblijfstoeristische accommodaties. In deze paragraaf is onder meer bepaald dat degene die aan Airbnb mogelijkheden biedt er zelf een hoofdverblijf moet hebben en de woning maximaal 120 dagen per jaar op deze wijze aan toeristen mag verhuren.

Gemeenste spreekt overtreder eerst aan

Als de gemeente toch een overtreding constateert, dan zal de gemeente eerst degene aanspreken op de overtreding en vragen om de overtreding te beëindigen. ,,Indien dat geen effect zou hebben, behoort het opleggen van een last onder dwangsom tot de mogelijkheden”, zegt Moolenburgh. Wel zal volgens de burgemeester de Omgevingsdienst IJmond de komende tijd extra aandacht besteden aan illegale bewoning in dit gebied.

Cookieinstellingen