Wethouder Ellen Verheij en raadslid Hans Drommel wenden bestuurscrisis af na scheuring binnen VVD Zandvoort

Foto: Wim Meijer Fotografie

Binnen de Zandvoortse VVD is een scheuring ontstaan nu fractievoorzitter Martijn Hendriks en raadslid Belinda Göransson het vertrouwen in het Zandvoortse gemeentebestuur hebben opgezegd, maar de badplaats blijft een bestuurscrisis bespaard, omdat wethouder Ellen Verheij en Hans Drommel de coalitie wel blijven ondersteunen. Hendriks en Göransson trekken hun steun in vanwege onoverbrugbare verschillen van inzicht over de manier van samenwerken binnen de coalitie. In de afgelopen periode is het de twee duidelijk geworden dat het vertrouwen in een goede samenwerking daarmee zodanig is beschadigd dat een werkbare situatie niet langer mogelijk is.

Afspraken en belofte worden niet of onvoldoende nagekomen

Hendriks en Göransson stellen dat afspraken en beloftes die in het coalitieakkoord zijn gemaakt en gedaan, herhaaldelijk niet of onvoldoende worden nagekomen door het college. Het tweetal noemt de voorbeelden over het behoud van het aantal parkeerplaatsen, het niet verhogen van lokale belastingen en het in de hand houden van de kosten van de ambtelijke fusie met Haarlem.

‘In het belang van Zandvoort’

,,In het belang van de bestuurbaarheid van Zandvoort hebben wij lang geprobeerd om de manier van samenwerken in de coalitie in positieve zin te veranderen. Dat is helaas, ook na meerdere pogingen, niet gelukt. Juist in crisistijd heeft de Zandvoorter recht op een betrouwbaar gemeentebestuur dat afspraken nakomt en doet wat het belooft. In de huidige coalitie zien wij dat gemeentebestuur niet terug. De VVD Zandvoort trekt daarom met onmiddellijke ingang haar wethouder terug uit het College”, zegt fractievoorzitter Martijn Hendriks.

Haaks

Direct na het bericht dat Hendriks en Göransson om uit de coalitie te stappen, hebben wethouder Verheij en raadslid Drommel direct laten weten de coalitie wel te steunen. Zowel de wethouder als het raadslid vinden het onverantwoord om nu uit de coalitie te stappen, omdat er anders weer een bestuurlijke crisis kan ontstaan.

Wel vertrouwen

Verheij en Drommel hebben wel vertrouwen in de samenwerking met de coalitie, die naast D66, CDA, GBZ en PvdA de steun heeft van Groen Links en Lijst Drommel. Verheij gaat verder als onafhankelijk wethouder. Er blijft zo een meerderheid in de gemeenteraad.

‘Kracht van de dialoog’

Drommel is duidelijk over de ontstane situatie. ,,Ik blijf de coalitie steunen als liberaal in hart en nieren. Ik geloof in de kracht van dialoog en vind het laf dat mijn partijgenoten de handdoek in de ring gooien, nog geen jaar na het sluiten van deze coalitie en met de verkiezingen in zicht”, zegt hij.

‘Gebaat bij een stabiel bestuur’

Woorden waarbij de inmiddels onafhankelijke wethouder Ellen Verheij zich bij aansluit. ,,Zandvoort is gebaat bij een stabiel bestuur. In het algemeen belang blijf ik mij vanuit de liberale beginselen inzetten voor ons mooie dorp. Ik ben trots op wat ik heb bereikt met het Corona herstelplan, het actieplan centrum, de economische visie en het nieuwe parkeerbeleid. Ook in de komende maanden kunnen wij nog belangrijke stappen zetten, bijvoorbeeld bij de herontwikkeling van het Badhuisplein”, zegt Verheij. Wel blijven zowel Verheij als Drommel lid van de VVD.

‘Moeilijke beslissing fractie’

Het afdelingsbestuur van de Zandvoortse liberalen is op de hoogte van de stap van Hendriks en Göransson. ,,Als afdelingsbestuur betreuren wij het dat de coalitie de eindstreep niet haalt. Wij respecteren de moeilijke beslissing van de fractie om zich terug te trekken uit deze coalitie. Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat de fractie haar goede werk op een constructieve wijze voortzet”, zegt afdelingsvoorzitter Jacqueline Broek van de VVD Zandvoort.

Cookieinstellingen