PvdA Zandvoort dient motie in voor borstonderzoek bij vrouwen

Foto: Jaap Koper

Namens de PvdA Zandvoort vindt Maaike Koper de plannen die staatssecretaris Paul Blokhuis heeft voor de periodieke borstonderzoek bij vrouwen ongewenst en onverantwoordelijk. Het raadslid krijgt daarbij de ondersteuning van vijf partijen uit de Zandvoortse gemeenteraad. In de nieuwe plannen heeft de staatssecretaris besloten om de tijdsinterval voor het periodiek borstonderzoek voor vrouwen tijdelijk te verlengen van tweejaarlijks naar driejaarlijks. Als reden geeft de bewindsman dat door personeelskrapte en corona deze interval te verlengen.

Niet alleen in de motie

Koper staat bepaald niet alleen met de motie. Elders in het land zijn er ook al plaatselijke partijen die de plannen van Blokhuis afwijzen. Volgens het raadslid leidt deze maatregel op korte en langere termijn tot een verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening. ,,Dat terwijl één op de zeven vrouwen borstkanker kan krijgen. Het is van belang om bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig”, zegt Koper.

Signaal

De Zandvoortse sociaal democraten vinden dat de staatssecretaris de leeftijdsgrens voor het onderzoek moet verlagen van 50 naar 35 jaar. Verder vindt de PvdA Zandvoort dat met dit signaal vanuit de lokale volksvertegenwoordigers in het land een zo breed mogelijk signaal moet worden overgebracht naar de staatssecretaris. De motie van Koper wordt ondersteund door D66 Zandvoort, CDA Zandvoort, Groen Links Zandvoort/Bentveld, Gemeentebelangen Zandvoort en Lijst Drommel. De partijen roepen het Zandvoortse gemeentebestuur op om bij Blokhuis aan te dringen dat hij zijn maatregel intrekt en er alles aan doet om te realiseren dat de tweejarentermijn zo consequent mogelijk wordt toegepast. Bovendien moet de Tweede Kamer ook in kennis worden gesteld van de Zandvoortse motie.

Cookieinstellingen