Bedenkingen blijven over besluit statushouders

Foto: Jaap Koper

Een deel van de gemeenteraad blijft bedenkingen houden bij het besluit over de versnelde en tijdelijke huisvesting van statushouders in het Spalier naast het voormalige Plantinghuis aan de Kostverlorenstraat. In de ingelaste en extra raadsvergadering is een motie van wantrouwen tegen wethouder Liesbeth Challik blijven hangen doordat de stemmen staken.

Ingelast

Aanleiding voor de ingelaste raadsvergadering zijn de schriftelijke vragen die de VVD Zandvoort, PvdA Zandvoort en Sociaal Zandvoort hebben ingediend over de informatie die het college heeft gegeven bij de raadsvergadering van dinsdag 23 februari. De drie partijen hebben aanwijzingen dat het college meer moet hebben geweten over de samenstelling van de statushouders die versneld en tijdelijk worden gehuisvest in twee leegstaande vleugels van het Spalier

Bedenkingen

De zaak komt aan het rollen als het bijzondere raadslid Sanne Kol bij een informatiebijeenkomst anderhalve dag na de raadsvergadering te horen krijgt dat de samenstelling van deze groep mensen bekend is. VVD, PvdA en SZ vinden dat vreemd, omdat tijdens de raadsvergadering van februari het college zegt dat er nog geen informatie bekend is.

Pittig

De raadsvergadering verloopt pittig. Vooral raadsleden Jerry Kramer van de VVD en Gert Toonen van de PvdA laten zich horen. Kramer vindt dat het college een voorbeeld kan nemen aan Bloemendaal die meer opening van zaken geven. ,,Wij hebben dit ook gevraagd omdat we willen weten waar de buurt rekening mee moest houden”, zegt Kramer tijdens de vergadering. Het raadslid doelt op het delen van de informatie door het college aan vrijwilligers en niet aan de raad.

Wonderbaarlijk

Toonen van de PvdA vindt het wonderbaarlijk dat de gemeente niet de belangrijke informatie deelt met de raad, maar wel met anderen. ,,We zitten hier voor Piet Snot”, bromt Toonen tijdens de vergadering.

Werklijst

Wethouder Challik zegt dat het gaat om een werklijst van het Centraal Orgaan Asielzoekers die sterk wisselt en ook nog eens volgens de wethouder een vertrouwelijk karakter heeft. ,,Ik vond het niet relevant om het te delen”, zegt Challik als een deel van de raad hier naar vraagt.

Motie van wantrouwen

Door de opstelling van Challik, dienen de oppositiepartijen een motie van wantrouwen in, maar de stemmen staken als de motie in stemming komt. Doordat er één raadslid nu afwezig is, moet de motie opnieuw in stemming komen tijdens de komende raadsvergadering.

Cookieinstellingen