Schouders onder de Dutch Grand Prix Zandvoort

Familie Racedag driven by Max Verstappen
Familie Racedag driven by Max Verstappen
Foto: Essay Produkties, Chris Schotanus

De politiek, het Circuit Park Zandvoort, de autosportbond (KNAF) en het bedrijfsleven zetten samen de schouders onder de Dutch Grand Prix Zandvoort. Tijdens de Familie Racedagen driven by Max Verstappen zijn over de twee dagen in het eerste weekend van juni 100.000 bezoekers geweest. Voor wethouder Gerard Kuipers alle aanleiding om tijdens het Max Verstappen weekend kamerleden en bestuurders van Rijk en provincie naar Zandvoort te halen om Max met eigen ogen aan het werk te zien.

Geschiedenis

Zandvoort heeft een roerige geschiedenis met het circuit. Tussen 1978 en 1984 zijn er twee demonstraties geweest waar demonstranten het belang van het circuit wordt onderstreept. Na deze twee acties van autosportliefhebbers en inwoners van Zandvoort is het Zandvoortse circuit ondubbelzinnig een onderdeel van Zandvoort.

Thuisrace

Alle reden om te zoeken of er draagvlak is om te onderzoeken of een Grand Prix mogelijk is. Nederland verdient een Grand Prix en Verstappen verdient een thuisrace. Zandvoort en de Formule 1 horen bij elkaar. Tussen 1952 en 1985 zijn 30 Grands Prix verreden. Alle hebben meegeteld voor het Wereld Kampioenschap en als het aan de initiatiefnemers ligt, is de volgende in 2019 of 2020. De initiatiefnemers wijzen op de het weekend waar Verstappen de hoofdrol heeft gespeeld. Ook laat het volgens de initiatiefnemers zien hoe zeer de Formule 1 leeft in Nederland.

Bottas

Circuit Park Zandvoort heeft een bijzonder plekje in de harten van coureurs in de huidige Formule 1. Zo ook de Finse F1-coureur Valtteri Bottas van team Williams Martini Racing die zondag in Montreal een podiumplaats pakt. De Fin beëindigt de Canadese Grand Prix op de derde plaats. De geschiedenis met Bottas gaat terug naar 2009 en 2010. In die opeenvolgende jaren wint de Fin de prestigieuze Masters of Formula 3-race op het Circuit van Zandvoort. Hij juicht de komst van de Dutch Grand Prix op het Circuit van Zandvoort toe. ,,Ik wil absoluut graag terug naar Zandvoort gaan. Hopelijk gaat het gebeuren. Ik vind het een geweldig circuit. Ik houd van de baan, hij is goed”, zegt Bottas al in eerder interview.

Droom

Voor mede-eigenaar van Circuit Park Zandvoort, Bernhard van Oranje, is een Grand Prix op ‘zijn’ circuit de ultieme droom. ,,We gaan daar zeker positief aan meewerken, het kan niet alleen goed voor Zandvoort zijn, maar een enorme uitstraling voor Nederland geven”, zegt Prins Bernhard jr.

Unaniem

Uit een unaniem aangenomen motie van de gemeenteraad blijkt de Zandvoortse bestuurlijke ambitie: de Formule 1 moet weer terug naar het duinencircuit.  De volgende stap is een haalbaarheidsstudie, die eind 2016 klaar moet zijn en die moet leiden tot een voorstel aan de Formule 1 organisatie voor een terugkeer naar Zandvoort. Ook wethouders Kuipers spreekt zich positief uit voor een Grand Prix. Kuipers: ,,De tijd van dromen is voorbij, het kan echt! Zie bijvoorbeeld wat de Mexicanen hebben gedaan toen hun landgenoot Sergio Perez op de F1 grid kwam: vorig jaar is na 25 jaar de GP van Mexico weer verreden op het circuit van Mexico Stad. Als het Rijk, provincie, gemeente en het Nederlandse bedrijfsleven er samen de schouders onder zetten, dan gieren de F1 motoren binnenkort weer op Circuit Park Zandvoort.”

Kamervragen

Inmiddels heeft kamerlid Rudmer Heerema Kamervragen gesteld over terugkeer van de Grand Prix Formule 1 naar Nederland. De antwoorden van verantwoordelijk minister Edith Schippers van Sport worden eind juni verwacht.

De foto is van Essay Produkties, Chris Schotanus.

Bron: Gemeente Zandvoort.

Cookieinstellingen