Veel valse mails van Ziggo in omloop

Foto: Ziggo

In Zandvoort zijn ook Ziggo klanten. De laatste weken zijn criminelen bezig met het versturen van veel valse mails gestuurd uit naam van het kabelbedrijf.

Misleidend

De mails hebben een misleidend karakter, maar aan bijvoorbeeld het factuurbedrag is te zien of het om een valse mail gaat. Vooral klanten van Ziggo kunnen door de mails in de problemen komen als er op een link in het bericht wordt geklikt. Criminelen plaatsen dan zogenaamde ‘ransomware’ waarbij tegen betaling de gebruiker van de computer weer verder mee kan.

Waarschuwing

De hoeveelheid nep-Ziggo-mails neemt snel toe, waarschuwt beveiliger Fox-IT uit Delft. Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk de dupe zijn geworden van de computergijzeling. De daders gebruiken een variant van ransomware die TorrentLocker wordt genoemd. De groep achter die gijzelingssoftware heeft twee jaar geleden de naam van PostNL gebruikt voor een vergelijkbare actie waarbij veel klanten zijn misbruikt. Die nepmail heeft mensen naar een site geloodsd waar zij zogenaamd hebben kunnen zien of een bestelling al onderweg is.

No More Randsom

TorrentLocker gijzelt niet alleen de computer, maar steelt tegelijk de adresboeken van zijn slachtoffers. Bij elke infectie krijgen de daders dus gegevens van andere mensen die ze kunnen duperen. Daardoor wordt de mailcampagne snel groter. Wie onverhoopt toch op de link heeft geklikt kan naar de website van No More Randsom gaan voor verdere hulp.

Fraudehelpdesk

Een andere manier om wat aan de valse mails te doen is deze door te sturen naar [email protected] De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude, dat is wat deze organisatie zich ten doel stelt. Dat gebeurt door mensen bewust te maken van de risico’s op fraude.

Bron: Nieuws.nl

Cookieinstellingen