Provincie komt met actuele gladheidsinformatie

Snow plow truck with salt and grit spreader.
Snow plow truck with salt and grit spreader.
Foto: Communicatie Provincie Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland komt met een website over de actuele gladheidsinformatie. Wie vanaf vandaag gebruik maakt van de provinciale wegen, kan op de website strooit.nu kijken waar de gladheid zich bevind.

Zelf melden

Weggebruikers kunnen ook zelf de gladheid melden via deze website. De provincie Noord-Holland verzamelt de noodzakelijke gegevens voor actuele gladheidsinformatie al langer. Dat gebeurt op 31 stations verspreid over de hele provincie.

Sensoren

Met sensoren meet de provinciale dienst die de wegen in beheer heeft, het gladheidmeldsysteem door. Dat gebeurt onder meer met het meten van de temperatuur, de vochtigheid van de lucht en het wegdek, maar ook via de eventuele neerslag.

Strooiwagens

Verder verzamelen de provinciale wegbeheerders de gegevens van de strooiwagens. Hier gaat het om hoeveel zout of pekel er aan boord is, hoeveel de wagens strooien, in welk tempo dat gebeurd, waar de strooiwagen rijdt en hoeveel kilometer er waar is gereden. De website is vergelijkbaar met buienradar.nl.

Weggebruikers kunnen ook zelf gladheid melden

,,Wij doen er alles aan om de wegen ook in de winter zo veilig mogelijk te houden. Niet alleen voor onze inwoners, maar voor alle weggebruikers. Deze website maakt het nu ook mogelijk om te zien waar en hoe wij dat doen. Op strooit.nu kunnen mensen ook zelf aangeven waar het glad is. Dat lijken mij waardevolle toevoegingen”, zegt Gedeputeerde Elisabeth Post. Daarnaast stuurt de provincie bij gladheid ook berichten via @ProvincieNH op Twitter.

Platform geschikt voor uitbreiding

De website strooit.nu is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De provincie is eigenaar van het platform waarop de gegevens worden verzameld. De verwachting is dat andere overheden op dit initiatief aanhaken. Een website van Rijkswaterstaat voor de rijkswegen is er al langer. Nu is er ook een actuele gladheidsinformatie beschikbaar voor de provinciale wegen in Noord-Holland.

Bron: Provincie Noord-Holland

Cookieinstellingen