Provincie investeert € 194 miljoen in natuur

De provincie Noord-Holland gaat € 194 miljoen investeren in natuur. Zo wil de provincie extra kilometers aanleggen voor fiets- en wandelpaden, een grotere variatie aan dieren en planten, weidevogelbeheer en het afmaken van het Natuurnetwerk Nederland. 

Projecten en subsidieregelingen

Het bedrag van ruim €194 miljoen steekt de provincie Noord-Holland in 86 groene projecten en 9 subsidieregelingen voor de natuur. De plannen voor de investering zijn terug te vinden uit een aantal onderdelen van het Provinciaal Meerjarenprogramma Groen 2018-2022.

Waarborgen

De provincie wil met de investering het groen, aantrekkelijk en toegankelijk Noord-Holland waarborgen. Het is het doel van het Provinciaal Meerjarenprogramma Groen waarin een meerjarig uitvoeringsprogramma met concrete fysieke maatregelen zijn genoemd.

Leefomgeving

Volgens gedeputeerde Adnan Tekin vinden Noord-Hollanders een groene leefomgeving erg belangrijk om van te genieten. ,,De natuur is ook goed voor de gezondheid. Dat is wetenschappelijk aangetoond. We sporten in het park, wandelen in de duinen, varen over de Ringvaart en de plassen. Groen in Noord-Holland biedt de rust en ruimte om te ontspannen en bij te tanken. Meer groen is ook heel goed voor de biodiversiteit. De maatregelen uit dit programma zijn goed voor de mens én de natuur”, zegt de gedeputeerde.

Grotere variatie aan dieren en planten

De biodiversiteit staat ook in Noord-Holland volgens de provincie onder druk. Het provinciebestuur stelt dat dit ook geldt voor andere delen in de wereld. Er is een gebrek aan geschikte leefgebieden voor dier- en plantensoorten. Door verstedelijking en de aanleg van wegen raken natuurgebieden versnipperd.

Andere bedreigingen

Andere bedreigingen zijn vervuiling door verkeer, industrie en landbouw en verdroging. Door actief maatregelen te nemen zijn bedreigde plant- en dierensoorten weer teruggekomen. Om een groen, aantrekkelijk en toegankelijk Noord-Holland ook voor de toekomst te waarborgen blijft de provincie investeren in het Natuurnetwerk Nederland, Natura2000, natuurherstel met het Programma Aanpak Stikstof en fiets- en wandelpaden.

Beroering

Vooral met het Programma Aanpak Stikstof heeft Waternet voor de nodige beroering gezorgd. Het Haarlems Dagblad meldt dat de duinenbeheerder in haar gebied zo’n 1400 bomen wil weghalen wat volgens een bericht uit het Haarlems Dagblad met het stikstofgehalte. De stichting Natuurbelang is niet blij met die plannen van Waternet.

Zichzelf verzorgen

Harry Hobo van de stichting Natuurbelang zegt dat een bos zichzelf uitstekend kan verzorgen zonder ‘onderhoud’. ,,Als er bomen in open duin staan zul je wat moeten kappen om het duin open te houden, maar dit plan gaat veel verder. Ook vinden wij dat Waternet een natuurgebied gaat misbruiken als productiebos, inclusief kapschema’s’’, zegt Hobo in de regionale krant.

Handtekeningen

Zo voert de stichting actie tegen de plannen. Hobo gaat praten met politieke partijen in Amsterdam en inspreken. Hij vindt dat de bosbeheervisie van tafel moet totdat er een vergunning voor is. ,,Als het te lang duurt, overweeg ik naar de rechter te stappen voor een voorlopige voorziening. Als we dat winnen moet Waternet wachten met de bomenkap totdat de zaak inhoudelijk door de rechter wordt behandeld. Dat kan nog wel een half jaar duren. Op dit moment loopt er al een handtekeningactie op petitie.nl’’, zegt Hobo in het Haarlems Dagblad.

Meer informatie

Het Provinciaal Meerjarenprogramma Groen 2018-2022 is te vinden bij www.noord-holland.nl/natuur. Via een kaartviewer is daar ook te zien aan welke groene projecten en plannen de provincie in de verschillende Noord-Hollandse regio’s (mee)werkt.

Bron: Provincie Noord-Holland en Haarlems Dagblad.

Cookieinstellingen