Geld is knelpunt bij ambtelijke samenwerking tussen Zandvoort en Haarlem

18 mrt 2021, 9:56 Nieuws
geld 2 pxhere
Het geld is een belangrijk knelpunt bij de ambtelijke samenwerking tussen de gemeente Zandvoort en Haarlem, na het nodige overleg tussen de beide gemeentebesturen. Vooral de Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) heeft de discussie over de ambtelijke samenwerking in de politiek van Zandvoort aangezwengeld. De grootste partij binnen de gemeenteraad heeft in februari een motie ingediend die door de raad ook is aangenomen .
Overeenstemming
Namens het college van burgemeester en wethouders laat verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij weten dat er gesproken is om overeenstemming te bereiken over het geld binnen de ambtelijke samenwerking. ,,De colleges zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat zij op bovenstaande gespreksonderwerpen goede stappen hebben gezet, maar dat zij geen overeenstemming hebben bereikt over de financiële knelpunten", zegt de wethouder.
Belangrijke punten
De belangrijke punten die naar voren zijn gekomen zijn:
  • De hoogte van de efficiencykorting. In het dienstverleningshandvest is een efficiencykorting van €500.000 afgesproken voor de jaren 2018, 2019 en 2020. Ook is hierin afgesproken dat hierna een herijking plaatsvindt van die efficiencykorting. De mate van het bereiken van efficiency door de ambtelijke organisatie en de hoogte van de efficiencykorting voor de komende jaren is onderwerp van gesprek.
  • De hoogte van de bijdrage aan Haarlem. Een verhoging van de bijdrage van Zandvoort voor de kosten die de organisatie maakt is onderwerp van gesprek. Het gaat hierbij niet uitsluitend om de hoogte van het bedrag, maar vooral ook of Zandvoort gehouden is aan deze kosten mee te betalen in het licht van het dienstverleningshandvest.
Oplossing
Het college komt ook met een deel van de oplossing voor het probleem. ,,Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd is op 16 februari de conclusie getrokken dat voor het oplossen van de laatste knelpunten in financiële zin extern advies gewenst is. Daarom hebben de colleges in gezamenlijkheid besloten de geschillenregeling uit de Gemeenschappelijke regeling ambtelijke samenwerking Zandvoort-Haarlem (artikel 13) in te roepen", zegt Verheij hierover. Ook over dit punt is al eerder gesproken .