Start bouw bij Zandvoortse watertoren begint vermoedelijk in voorjaar 2022

18 mrt 2021, 9:19 Nieuws
watertoren vanaf hogeweg wim meijer fotografie 1
Als alles volgens planning verloopt, kan in het voorjaar van 2022 een start worden gemaakt met de bouw op het Watertorenplein. De bouw in en rond de Watertoren hangt volgens de gemeente Zandvoort af van de voortgang van de plannen in de komende maanden. Dit is te lezen in een bewonersbrief die de gemeente heeft gestuurd aan de bewoners in de omgeving van de watertoren.
Start bouw laat op zich wachten
De start van de bouw laat op zich wachten door verschillende onderzoeken die de gemeente laat uitvoeren. Ook het besluitvormingsproces verloopt moeizaam om te beginnen aan de bouw op het terrein tussen de Thorbeckestraat, Hogeweg en Westerparkstraat. Al jaren lang heeft het plein officieus de naam het Watertorenplein. De uitvoering van het plan heeft al voor de nodige politieke kopzorgen gekost, zoals het sneuvelen van verschillende wethouders zoals Liesbeth Challik van de Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) en Gerard Kuipers van D66. OPZ heeft in december van het afgelopen jaar verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Bluijs nog kritisch bevraagd over de voortgang .
Eind aan besluitvormingsproces
Toch lijkt er een eind te komen aan het gebed zonder end. In de vijfde voortgangsrapportage die Bluijs afgelopen week heeft gestuurd naar de gemeenteraad staan ook een aantal opvallende zaken. Zaken die betrekking hebben over de slechte staat waarin de watertoren nu in verkeert.
Gevels in slechte staat
Volgens Bluijs zijn de gevels van de watertoren zijn bouwkundig in slechte staat. ,,Ook is de toren niet gedilateerd, zodat bij vernieuwing van het metselwerk opnieuw scheurvorming zou kunnen plaatsvinden", zegt de wethouder.
Ingreep nodig
Verder is er volgens hem een grotere ingreep in de gevel nodig om de toren toekomstbestendig te renoveren. ,,De welstand- en monumentencommissie heeft meegekeken naar de voorstellen om bouwkundige ingrepen aan de toren te kunnen verrichten. Op 4 februari 2021 is het verslag ontvangen van de welstands- en monumentencommissie. De commissie heeft op basis van een bouwkundige en -historische verkenning ingestemd met de vernieuwing van de gevels van de watertoren", zegt Bluijs.
Onafhankelijke taxatie
Een ander heikel punt is de onafhankelijke taxatie van de grondverkoop . Het is ook waar Bluijs aan refereert naar de gemeenteraad toe, waar door alle partijen is aangegeven, om gezamenlijk een onafhankelijk taxateur aan te wijzen om een marktconforme waarde vast te stellen voor de verkoop van het Watertorenplein. ,,De opdracht is inmiddels verleend en de taxatie wordt half april 2021 opgeleverd. De uitkomst van de taxatie is bindend en wij informeren u wanneer hierover meer bekend is", zegt de wethouder.