Duizenden deelnemers Halve van Haarlem genieten van zonnige 38e editie

29 sep , 21:59 Sport
5i5a9692
HAARLEM - Vandaag werd voor de 38e keer de Halve van Haarlem georganiseerd. Maar liefst 3500 deelnemers stonden aan de start op de Grote Markt in Haarlem voor de Halve Marathon die de deelnemers voerde van centrum Haarlem door het duingebied van Overveen en Zandvoort, om vervolgens weer via de Zeeweg koers te zetten naar de finish aan de voet van de Grote Bavokerk.
(tekst en foto's: Wim Meijer)
De Halve van Haarlem kent inmiddels een traditie van bijna 4 decennia. Ooit, in 1985 ging de eerste editie van start als ‘De Trosloop’, georganiseerd en gesponsord door de gelijknamige omroep. Jarenlang bleef de Trosloop bestaan en had ook een serieuze plek op de professionele loopkalender. Veel toplopers zagen de Trosloop als de ideale generale repetitie voor de toen populaire New York Marathon die een maand later werd gelopen.
Sinds 2005 is de Tros al niet meer betrokken bij de organisatie van wat nu heet ‘De Halve van Haarlem’. Het hardloopevenement wordt nu georganiseerd door SportSupport en heeft nu Run2Day als naamgevende hoofdsponsor.
Voor de 38e keer voerde de Halve van Haarlem de deelnemers over de Zeeweg terug richting Haarlem
Voor de 38e keer voerde de Halve van Haarlem de deelnemers over de Zeeweg terug richting Haarlem
Hardlopen populairder dan ooit
Wat niet eerder gebeurde, gebeurde dit jaar. Al ruim van tevoren was de hoofdafstand van de Halve van Haarlem, de 21,1 kilometer, al ruim van tevoren uitverkocht. En dat betekende 3500 inschrijvingen. Daarnaast kent de Halve van Haarlem ook nog een 5 kilometer en een 10 kilometer, alsmede een zogenaamde HERO Kabouterloop voor de allerjongste lopertjes en een HERO Kidsrun, almede Endeavour Businessruns op alle drie de afstanden. Dit alles bij elkaar leidde vandaag tot een totaal van 6000 deelnemers.
Rondje om de kerk
Dit grote aantal deelnemers leidde er wel toe dat het team van SportSupport een uitdaging had. Sinds het begin in 1985 is de start en finish van het evenement op de Grote Markt. En die traditie hield men graag in ere. Maar daarvoor moest nu wel de startprocedure aangepast worden. Dat betekende dat er nu vanaf de start eerste letterlijk een rondje om de kerk moest worden gelopen. alvorens de Zijlstraat in t rennen. Op die manier was het deelnemersveld al tot een lint getrokken, zodat er in de Zijlstraat geen opstoppingen konden ontstaan, wat in voorgaande edities (met minder deelnemers) al wel vaak het geval was.
Hardlopend genieten van schitterende nazomerdag
Hardlopend genieten van schitterende nazomerdag
Ideale weersomstandigheden
Waar de organisatie geen invloed op had waren de weersomstandigheden. Maar dat hoefde ook niet, want die waren vandaag onwaarschijnlijk gunstig. Onwaarschijnlijk, omdat het lijkt alsof deze zonnige zondag een soort ‘eilandje’ is tussen de regenachtige dagen van voor en na dit weekend. Kletterden de voorgaande dagen regen en wind nog om de oren, de deelnemers aan de Halve van Haarlem konden genieten van een mooi zonnetje en temperaturen van rond de 15 graden, wat voor hardlopen ronduit ideaal is. Op de gezichten van de deelnemers was dan ook ongeveer niets anders dan een grote ‘smile’ te zien.
Winnaars van de Halve van Haarlem: Jim Rothweiler en Marta Bote González
En dan de winnaars. Was de Halve van Haarlem in het verdere verleden vaak een podium voor nationale en internationale toplopers en -loopsters, dat is al jaren niet meer zo. Maar dat er sterke lokale en vaak opkomende talenten aan de start komen is zeker. En dat was vandaag ook zeker te zien aan de gelopen tijden.
Jim Rothweiler winnaar van de Halve van Haarlem bij de heren
Jim Rothweiler winnaar van de Halve van Haarlem bij de heren
Het was bij de heren Jim Rothweiler die na 1 uur 9 minuten en 22 seconden over de eindstreep kwam. Op ruim een minuut werd hij gevolgd Menno Wilhelm (1.10.31). De derde plaats was voor Santiago Alfaro in 1.11.04.
Bij de dames was de overwinning afgetekend voor Marta Bote González die 1.19.41 klokte op de Grote Markt. Suzanne Boekestijn werd tweede in 1:26:03 en Anne de Vries passeerde als derde de eindstreep in 1.26.35
Nummer 1 bij de dames: Marta Bote González
Nummer 1 bij de dames: Marta Bote González
Langs het parcours was ook Nieuws.nl-redacteur en -fotograaf Wim Meijer aanwezig. Hij maakte een uitgebreide fotoserie van de deelnemers aan de 21,1 kilometer. Hieronder een kleine selectie. Klik HIER voor de complete fotoserie met 375 foto’s van de deelnemers bij hun doorkomst op de Zeeweg bij Overveen na 15 kilometer.