René van Collem komt van ver

Foto: PR René van Collem

René van Collem heeft twee jaar geleden zijn boek ‘Heroïne godverdomme’  uitgebracht. Het boek heeft veel te weeg gebracht en het leven van hem is daardoor behoorlijk veranderd.

Counselor

Naast de optredens die René van Collem dit jaar met Doe Maar afwerkt, is de drummer nu ook aan de slag als counselor. Daar probeert hij mensen te helpen die een verslavingsprobleem hebben en daar van af wil helpen. René  weet als geen ander wat een drugsprobleem kan veroorzaken. ,,Als je je kwetsbaar opstelt, durven mensen ook hun kwetsbare kant te laten zien”, vertelt René.

Sporen

,,Het zijn twee verschillende sporen”, zegt hij. René doet dat werk in Brabant, maar geeft ook lezingen over het onderwerp, zoals hij dat ook in Groningen heeft gedaan. ,,Hier gaat het om studenten die als hulpverlener aan de slag willen”, zegt hij,

Deuren

Door het boek wat hij heeft geschreven, zijn er deuren open gegaan.  ,,Het is leuk om te doen”, zegt hij met een glinstering in de ogen. ,,Ik heb dit nooit kunnen bedenken dat ik dit ben gaan doen”, zegt hij. René doelt op zijn strijd die hij nog zes jaar geleden heeft gevoerd tegen zijn verslaving.

Positief

Hij staat ook positief in het leven. Iets wat aan hem is te merken. ,,Niets is mooier als je een ander kunt helpen”, vertelt René. Het is ook een opmerking die hij tijdens de uitzending van ‘De stoutste jongen van de klas’ maakt. ,,Als je echt wil, zijn er echt mensen zijn die jou willen helpen. Daarvan ben ik overtuigd”, zegt hij in die uitzending.

Pinkpop

Voor de komende zomer heeft René genoeg te doen. 14,15 en 18 juni staat hij met Doe Maar in de Ziggo Dome. Daarnaast is de legendarische Nederlandstalige band samen met bands als Rammstein,  de Red Hot Chili Peppers en Paul McCartney één van de publiekstrekkers op het hoofdpodium in het weekend van 10 tot en met 12 juni in Landgraaf tijdens Pinkpop.

Repetities

Voor die optredens bereidt René zich goed voor. Waar hij vroeger mensen ongelofelijk veel lastig heeft gevallen met het drummen, kan hij zich gedegen voorbereiden op het werk. Dat doet de drummer gewoon in zijn eigen plaats. ,,Repeteren in Zandvoort is een voorrecht”, zegt hij. De optredens zijn volgens René een groot feest. ,,Pinkpop is nu veel groter dan het toen is geweest”, vertelt hij.

Single

Daar bovenop komt ook nog eens de single van Kenny B waar René samen met Doe Maar op te horen is. Platenmaatschappij Top Notch heeft deze week bekend gemaakt dat 5446 Is Mijn Nummer in één sessie gezamenlijk analoog is opgenomen. Het origineel stamt uit 1968 van het Jamaicaanse Toots & The Maytals en is vertaald door Ernst Jansz. Het nummer is deze week te zien geweest bij De Wereld Draait Door.

Dorps

Ook Zandvoort zelf ervaart hij anders als vroeger.  ,,Ik kan het dorpse wel waarderen. Als ik nu in het dorp rondfiets kan ik bijna mijn hand wel omhoog blijven steken”, merkt hij droog op. Het is juist dat waardoor René zich thuis voelt. Dat komt ook door de waardering die hij krijgt.

Reacties