Column van de Dag: Het verhaal van een kapot basketbalbord

Foto: Jaap Koper

Hoe belangrijk is het om een verhaal over een basketbalbord goed te vertellen, blijkt wel weer. Op 15 januari tref ik Marcel Schoorl. De bevlogen en sociaal voelende ondernemer van cafetaria De Oude Halt en ook één van de mensen die een stevig oogje in het zeil houdt als het gaat om de naastgelegen speelkooi.

(tekst: Jaap Koper)

Sociale functie

De speelkooi op het Jan Pieter Heyeplantsoen heeft in mijn ogen ook een sociale functie. Als het winter is, wordt de ondergrond nat gemaakt zodat bij stevig winterweer de bovenlaag bevriest en er geschaatst kan worden. ’s Zomers is het onder meer het decor van het Oude Halt Straatvoetbal- en hockeytoernooi waar geld wordt opgehaald voor het goede doel. Buiten dit soort activiteiten om, wordt de kooi regelmatig gebruikt door kinderen die voetbalen en basketballen.

Het kooihockeytoernooi in de speelkooi aan de Vondellaan

Lichtinstallatie

Afgelopen zomer krijgt de speelkooi een lichtinstallatie, waardoor het mogelijk wordt dat kinderen ook in de maanden dat wanneer de dagen korter zijn met het daglicht ook gewoon kunnen doorspelen. De Rotary Zandvoort en Zandvoort Loopt houden een actie om de lichtinstallatie te bekostigen en te plaatsen. Bij de feestelijke ingebruikname zegt wethouder Joop Berendsen nog hoe belangrijk is dat bewegen belangrijk is voor de jeugd. Het is ook iets wat terug te lezen is in de sportnota die de gemeente Zandvoort heeft opgesteld en waarbij dat door politiek Zandvoort nog eens wordt onderschreven.

Vreemd

Het is voor mij dan vreemd als ik ergens in december bijna dagelijks langs de speelkooi loop en ik tegen een kapot basketbalbord aankijk. Ik denk nog: ‘Wordt daar nog iets aangedaan?’. Dat op het moment dat Marcel Schoorl en zijn familie lekker aan het vakantie vieren zijn in Zuid Europa. Het is het eerste wat ik doe als hij terug is om te vragen hoe het zit.

De speelkooi waar je zowel kunt voetballen als basketballen

Verhaal

Dat verhaal krijg ik op 15 januari te horen. Het maakt Marcel verdrietig als hij ziet dat er na ongeveer twee maanden er nog niks is veranderd. In het verhaal vertelt Marcel dat hij via de mail contact heeft gehad met een medewerker van de gemeente Haarlem die namens de gemeente Zandvoort alles uitvoert.

Marcel Schoorl haalt zijn schouders op bij het kapotte basketbalbord

Wederhoor

Volgens goed gebruik steek dezelfde dag ik mijn licht op bij de woordvoerder van de gemeente Zandvoort. Ik licht het verhaal toe en vraag waarom het zo lang moet duren. Vervolgens hoor ik zelf ook helemaal niets meer van de gemeente. Geërgerd plaats ik dan toch maar Marcel’s kant van het verhaal afgelopen week op deze website met daarin vermeld dat er geen reactie van de gemeente is gekomen. Tot vandaag.

Formulier

De woordvoerder van de gemeente heeft navraag gedaan bij de desbetreffende medewerker van de dienst die over het onderhoud van speelplaatsen gaat. Er is niets bekend via een mail of wat dan ook. Een paar dagen na het verhaal wat ik heb opgetekend uit de mond van Marcel, blijkt een raadslid toch een andere ervaring te hebben met reparaties in de openbare ruimte. ,,Je moet een melding doen via de gemeentelijke website”, zegt het raadslid en dan duurt het in de regel niet zo lang.

Uitleg

Het is ook precies wat de woordvoerder mij ook uitlegt. Het heeft te maken hoe je een mail stuurt naar de gemeente Zandvoort. Laat ik in dit voorbeeld mijn achternaam gebruiken. Als ik medewerker ben bij de gemeente Haarlem en namens de gemeente Zandvoort de uitvoering van dit soort werkzaamheden verricht, denkt iedereen dat de mail naar [email protected] moet zijn. Fout. Die mail komt niet aan, want sinds januari 2018 zijn bijna alle gemeenteambtenaren overgegaan naar de gemeente Haarlem. De mail moet dus naar [email protected] Alleen zijn de mailadressen van mij wel fictief.

Tip

Dan de tip. Wie dus iets wil melden van een kapot basketbalbord of iets anders kan het beste naar de gemeentelijke website gaan. In het oranje vak staat: ‘Ik wil een melding doen’. Het reparatievezroek heb ik nu inmiddels zalf gedaan als het gaat om dit basketbalbord. Nu even kijken of het raadslid ook gelijk heeft. Wellicht dat de sportminnende jeugd aan het eind van de week weer met twee goede basketbalborden uit de voeten kan. Dan moet het weer de komende weken wel meewerken.

Cookieinstellingen