Hildering geeft knipoog met Mamma Mia Waspoeder en Maffiosi

Foto:

Met de opvoering ‘Mamma Mia, Waspoeder, en Maffiosi’ heeft de Toneelvereniging Wim Hildering een behoorlijke knipoog gemaakt naar alles wat met Italiaanse gangsters te maken heeft. Het oorspronkelijke stuk is geschreven door Jeroen C. Muts. Hoofdrolspelers Kevin Marcus en Johan Schouten veranderen met een vingerknip van bange types, naar niets ontziende gangsters die door roeien en ruiten gaan.

Mamma Mia, Waspoeder en Maffiosi

Het stuk komt oorspronkelijk uit 2012 en is geschreven door Jeroen C. Muts. Muts heeft Mamma Mia, Waspoeder en Maffiosi geschreven voor De Toneelcentrale. In 2016 geeft de Toneelvereniging Wim Hildering hun intrepetatie aan het toneelstuk waar het allemaal gaat om de persoon Frans Baas.

Het verhaal

De rol van Baas wordt gespeeld door Marcus. Hij heeft een bedrijf, maar staat er beroerd voor en denkt dat bij een faillisement van zijn bedrijf dat zijn geliefde Tiffany Langweijer hem verlaat. Haar leven bestaat vooral uit winkelen en geld uitgeven. Jennifer Mossinkhof geeft gestalte aan de rol van Tiffany. Daarnaast is er ook nog de Italiaanse butler Diego Savarelli die de huishoudelijke klussen doet. Schouten speelt die rol.

Liefdesrelatie

Vooral Johan Schouten lijkt een enorme liefdesrelatie met het podium te hebben. De wieg van de man die Diego Savarelli gestalte geeft, staat nog net niet op het podium. Als Schouten op het toneel staat, lijkt het haast dat dit als een tweede huid om heen zit.

Tekstkennis

De basis van dit alles begint met een goede tekstkennis. Daar moet je volgens Schouten veel aan doen. Schouten is 13 weken, 7 dagen lang een uur bezig om dit eigen te maken. ,,Het is stinkend belangrijk”, zoals hij het zelf zegt. Als je die kennis eigen hebt gemaakt, dan kom je in een flow en kun je met zelfvertrouwen je rol spelen. ,,Het is en blijft natuurlijk ook een samenspel”, zegt de man die de rol van de Italiaanse butler speelt.

Aandeel

Dat zegt ook Martien van Dam. In eerdere stukken, heeft Van Dam een groter aandeel gehad, maar het gaat erom dat je het met elkaar doet. Van Dam heeft de bescheiden rol van mijnheer Langemeijer gespeeld en is slechts drie keer in het stuk te zien geweest.

Personage

Volgens de andere hoofdrolspeler Marcus gaat het er wel om dat je een personage neerzet. Hij¬†geeft gestalte aan de hoofdpersoon Frans Baas die van alles doet om zijn vermogen op peil te houden. ,,Als ik op het toneel sta dan moet het niet Kevin Marcus zijn, maar Frans Baas”, zegt hij na afloop. ,,Je schakelt voortdurend”, vertelt Marcus.

Zonnetje

Martine Adegeest en Wendy Jacobs zijn door voorzitter Hein Schrama van Hildering na afloop in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. Op een vrolijke manier zijn de twee toegesproken voor hun bewezen diensten bij de toneelvereniging Wim Hildering. Schrama bedankt nadrukkelijk ook regisseur Marc Versteege die elke keer het wakend oog heeft over de uiteindelijke uitvoering van het stuk.

Reacties

article
5617
Knipoog met Mamma Mia Waspoeder en Maffiosi
Met de opvoering ‘Mamma Mia, Waspoeder, en Maffiosi’ heeft de Toneelvereniging Wim Hildering een behoorlijke
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/5617/hildering-geeft-knipoog-mamma-mia-waspoeder-en-maffiosi/
2016-12-18T12:26:09+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/12/18115635/Toneelvereniging-Wim-Hildering-Henk-Holsteijn.jpg
Hein Schrama, Jeroen C. Muts, Johan Schouten, Kevin Marcus, Mamma Mia Waspoeder en Maffiosi, Wim Hildering
Cultuur & Welzijn