Lotus staat centraal in nieuwe tentoonstelling Zandvoorts Museum

Foto: Jaap Koper

Vanaf 25 augustus zal Lotus centraal komen te staan voor een tentoonstelling in het Zandvoorts Museum. De opening van de tentoonstelling valt ook nu weer samen met de Historic Grand Prix Zandvoort die een week later plaats gaat vinden op het Circuit Zandvoort.

Historie

Lotus heeft een rijke historie in de autosport. Tijdens de Grote Prijs van Nederland op 4 juni 1967 wint Jim Clark de Grand Prix met een Formule wagen van het Engelse merk. In de jaren ervoor regeert Clark de Formule 1, want voorafgaand aan deze race heeft hij dan al twee keer op Zandvoort weten te winnen.

Nieuwe auto

In 1967 doet de legendarische coureur dat met de Lotus 49-Ford Cosworth DFV. Daarmee luidt Clark op dat moment een nieuw tijdperk in, want de Ford Cosworth motor zal meer dan 15 jaar in de Formule 1 domineren. De Historische Grand Prix blikt dit jaar terug op die legendarische race van 1967.

Expositie

Het Zandvoorts Museum haakt hierop in met een expositie over de raceauto’s van het Engelse automerk. De Zandvoortse historie begint in het jaar 1954 als Dan Margulies zijn Lotus mk.VIII aan de start brengt. Natuurlijk komen alle hoogtepunten aan de orde, zoals de Grand Prix overwinningen van Clark, Rindt en Andretti.

Nederlanders

Ook vele bekende Nederlandse coureurs hebben met een auto van het roemruchte merk gereden in verschillende divisies van de internationale autosport. Zo hebben coureurs als Tonio Hildebrand, Rob Slotemaker, Wim Loos, Roelof Wunderink, Jan Lammers en Marcel Albers. Ook de vader van Max Verstappen, Jos heeft met een Formule Opel Lotus gereden. De Zandvoortse Lotus-historie komt tot leven in meer dan 100 foto’s, plus filmbeelden, schaalmodellen, posters, memorabilia en een echte Lotus 20 racewagen.

Activiteiten

Rondom de expositie zijn een aantal activiteiten. Zo maakt de illustere Lotus 49 op donderdag 31 augustus een rit van de voormalige garage Davids aan de Burgemeester Engelbertsstraat naar het Circuit Zandvoort. De voormalige garage is nu de huidige Dirk van de Broek. Op 25 augustus zal Jan Lammers bij de opening aanwezig zijn, samen met nog een aantal Nederlandse coureurs.

Parade

Uiteraard zullen ook enkele wagens van het Engelse automerk te zien zijn tijdens de parade op zaterdag 2 september voorafgaand aan de Historic Grand Prix Zandvoort. Een aantal van deze auto’s staan dan voor het Zandvoorts Museum die op deze avond dan tot 22.00 is geopend. De expositie is te zien tot en met 1 oktober.

Bron: Zandvoorts Museum

Cookieinstellingen