Zandvoorts Museum stoot deel van kunstcollectie af door verzelfstandiging

Foto: Jaap Koper

Het Zandvoorts Museum stoot een deel van haar kunstcollectie af door de verzelfstandiging van het museum op 1 januari 2018. De collectie bestaat vooral uit kunstobjecten die zijn gemaakt via de voormalige Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Ook gaat een groot deel van de in bruikleen gegeven kunstwerken terug naar de kunstenaars of aanbieders.BKR collectie Zandvoort

De BKR kunstcollectie van Zandvoort bestaat uit ongeveer 150 schilderijen en (kunst)voorwerpen. Deze liggen jarenlang in het depot van het museum. Om deze kunstwerken niet verloren te laten gaan heeft het Zandvoorts Museum de.Stichting Onterfd Goed uit Eindhoven gevraagd om te adviseren bij het afstoten van deze collectie.

Zonder winstoogmerk

De stichting werkt zonder winstoogmerk. De organisatie helpt en adviseert erfgoedbeheerders zoals musea en gemeentes bij het verbeteren van hun collecties. Voor de objecten die niet in de kunstcollectie thuis horen zoekt Onterfd Goed een nieuw huis.

Opdracht

De stichting gaat voor de gemeente de opdracht uitvoeren om het proces verder te begeleiden. Vanaf 13 september gaat de BKR collectie over naar de Stichting Onterfd Goed. De stichting biedt binnenkort de kunstwerken aan het publiek aan tegen redelijke prijzen. Op de website van Onterfd Goed is te vinden hoe dat gaat.

Aanleiding

Voor de verzelfstandiging van het Zandvoorts Museum heeft de gemeente een collectie beheerovereenkomst afgesloten. Bij deze overeenkomst is het van belang dat in kaart is gebracht dat zo min mogelijk kunstobjecten overgaan die niet tot de kerncollectie behoren.

Kerncollectie

De kerncollectie, de pronkstukken van het museum, blijven permanent zichtbaar in het Zandvoorts Museum. Dit zijn de schilderijen, gebruiksvoorwerpen en foto’s over historisch Zandvoort, met bomschuiten, landschappen, zee en klederdracht.

Kunstcommissie

In december 2016 heeft een onafhankelijke kunstcommissie de collectie uit de depots van de gemeente en museum beoordeeld. Die kunstcommissie bestaat uit de kunsttaxateur Willem de Winter, kunstenaar Roland van Tetterode, vrijwilliger Kitty Koenekoop, beheerder Hilly Jansen en Dik Bol. Laatstgenoemde heeft zitting vanwege de verzelfstandiging van het museum. Uit de bevindingen van de commissie is gebleken dat de BKR Collectie een zeer kleine waarde vertegenwoordigd.

BKR Collectie

De BKR was van 1956 tot 1987 een regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. De regeling is er niet meer en er zijn  geen regels voor de BKR werken en het afstoten ervan. De gemeente wil het kunstwerk niet teruggeven aan de maker, die heeft er immers al een bedrag voor gekregen uit een publieke pot in de vorm van een sociale uitkering. Hierdoor zijn de collecties van het publiek.

Bron: Gemeente Zandvoort/Zandvoorts Museum

Cookieinstellingen