Le Mans in Zandvoorts Museum

Foto: Jaap Koper

Le Mans in Zandvoort en wel in het Zandvoorts Museum. Vanaf vrijdag 24 augustus tot en met 28 oktober is de tentoonstelling ‘Van Zandvoort naar Le Mans’ in het museum aan het Gasthuisplein te zien.

Prestigieuze autorace

Le Mans is een prestigieuze autorace. Dit jaar heeft scheidend Formule 1 coureur Fernando Alonso de race op zijn palmares gezet, maar Alonso is niet de enige Formule 1 coureur geweest die dat heeft gedaan. Ook Nederlandse Formule 1 coureurs hebben dat gedaan.

Succesvol

Nederlanders als Gijs van Lennep en Jan Lammers zijn ook succesvol geweest tijdens deze race. Van Lennep weet de race zelfs twee keer te winnen. In 1971 doet hij dat met Helmut Marko, die nu de huidige grote man is bij Red Bull Racing en in 1976 met Jacky Ickx. Lammers wint de race met de vermaarde Silk Cut Jaguar in 1988 de race samen met Johnny Dumfries en Andy Wallace.

Film

Lammers heeft zeker iets bijzonders met het Franse circuit. Ooit is hij met Rob Slotemaker als jong jochie op pad geweest naar Le Mans. Tijdens de filmopnames van de film met Steve McQueen in de hoofdrol laat McQueen trots zien wat zijn zoontje allemaal kan met een crossmotor. Slotemaker laat op zijn beurt dat het nog niet alles is, als hij Lammers een 360 graden slip laat uitvoeren.

Uitputtingsslag

Een uitputtingsslag is de race zeker. Zo laat het Zandvoorts Museum met onder meer foto’s, oude beelden en schaalmodellen de successen én de mislukkingen zien. De tentoonstelling valt samen met de Historic Grand Prix op Circuit Zandvoort, die in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september wordt gehouden.

Cookieinstellingen