Shanty’s en zeeliederen op laatste zondag van de maand

Foto: Jaap Koper

Ook dit jaar wordt september afgesloten met shanty’s en zeeliederen op het strand en in het centrum van Zandvoort. Morgen is het weer voor de 21e keer dat zowel Zandvoorters als toeristen kunnen genieten van verschillende koren uit het land.

Steun

Het festival krijgt opnieuw de steun van de Gemeente Zandvoort en verschillende Zandvoortse ondernemers. Het festival is vrij toegankelijk. De stichting ShantyaanZee heeft weer diverse koren uit het hele land naar het festival kunnen halen. In het gevarieerde programma zijn zowel de traditionele shanty’s als het eigentijdse liederen van de zee een plek te horen.

Aftrap

Traditiegetrouw is de aftrap met een ontmoeting van alle deelnemende koren in het zorgcentrum Nieuw Unicum aan de Zandvoortselaan. Viswijvenkoor Dulle Griet uit Enkhuizen verzorgt om 11.00 uur het eerste optreden. Daarna verplaatst de stoet zich naar Zandvoort zelf voor de volgende ontvangst.

Burgemeester

Om 12.00 is de ontvangst van de koren door het gemeentebestuur op het raadhuis in het centrum. Op de trappen van het raadhuis is er een samenzang met de koren onder leiding van dirigent Ingrid Prins van het koor VOC. Daarna verspreiden de koren zich op vier locaties in het centrum:

Optredens

Zo zijn er optredens voor Café Koper op het Kerkplein, het Wapen van Zandvoort aan het Gasthuisplein, Yanks Saloon op het Dorpsplein en Laurel & Hardy in de Haltestraat. Op strand vinden de optreden plaats bij Beach Club 10 bij de rotonde aan het Badhuisplein.

Regio en uit het land

De koren komen niet alleen uit de regio maar ook uit andere delen van het land. Bekend zijn de Pôllesjongers uit Woudsend die bijna elk festival van shanty’s en zeeliederen in Zandvoort hebben meegedaan. Naast de Pôllesjongers treden de eerder genoemde Dulle Griet op.

Andere koren

De andere koren zijn :De Brulboeien uit Aalsmeer, Nortada uit IJmuiden, Die Maeze Sanghers uit Maassluis, het VOC uit Vijfhuizen, de Noordwijkers uit Noordwijk, de Weespertrekvaartmannen uit Amsterdam en Grace Darling uit IJmuiden. Ook Zandvoortse zangers zijn te zien: De Wapenzangers van Zandvoort.

'

Reacties

article
9898
Shanty's en zeeliederen in Zandvoort
Ook dit jaar wordt september afgesloten met shanty’s en zeeliederen op het strand en in
https://zandvoort.nieuws.nl/cultuur-welzijn/9898/shantys-en-zeeliederen-op-laatste-zondag-maand/
2018-09-29T13:46:02+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2017/09/24202605/20e-Shanty-Zeeliederen-Festival-Grace-Darling-IJmuiden-Jaap-Koper.jpg
shanty's, zeeliederen
Cultuur & Welzijn