Gemeente Zandvoort plaatst nieuwe afvalbakken

Foto: Jaap Koper
Vanmorgen heeft wethouder Joop Berendsen meegeholpen bij de plaatsing van nieuwe afvalbakken in de gemeente Zandvoort. De nieuwe afvalbakken vervangen zestig andere afvalbakken. Bovendien zijn de bakken zelfpersend.

Proef

Eerder heeft de gemeente al een proef gedraaid met een aantal van deze afvalbakken. Enkele jaren terug heeft voormalig wethouder Liesbeth Challik deze afvalbakken al geïntroduceerd. Met deze positieve ervaringen van de bakken op het Stationsplein en bij het winkelcentrum Nieuw Noord heeft de gemeente besloten om deze type bakken overal in Zandvoort neer te gaan zetten. De eerste is neergezet op het Kerkplein.

Wethouder Liesbeth Challik naast de perscontainer

Grotere inhoud

Volgens de gemeente heeft de nieuwe elektronische afvalbak een grotere inhoud dan een gewone prullenbak dankzij een perssysteem dat werkt op zonne-energie. De milieuvriendelijke afvalbakken persen het vuil in de bak samen; hierdoor past er drie keer zoveel in als in gewone afvalbakken. ,,Het is vooral veel lucht”, zegt Roel Deesker van Spaarnelanden. Met het samenpersen van het afval wordt het volume in de bak groter. Deesker zegt ook dat deze afvalbakker hufterproof zijn. ,,Alle bakken zijn voorzien van een anti graffiti coating. Het is allemaal goed te verwijderen”, zegt Deesker.

De zonnecellen bovenop de zelfpersende afvalbak

Weekend

,,Vaak merken we vlak voor een weekend dat sommige bakken in het centrum al voor een derde vol zaten. Het gevolg was dat er al uitpuilende afvalbakken waren”, zegt wethouder Berendsen over de oude afvalbakken. De wethouder merkt daarbij op dat bezoekers van de badplaats en de bewoners het vuil bovenop een overvolle bak gooien, met allerlei vervelende gevolgen, zoals meeuwen die met het vuil aan de haal gaan.

Minder zwerfvuil

Door deze overvolle vuilnisbakken ontstaat er dan zwerfvuil. Met het plaatsen van deze bakken is de kans op zwerfvuil een flink stuk minder. Ook stelt de gemeente dat met het plaatsen van deze bakken een duurzame, efficiënte en intelligente vorm van afvalinzameling wordt bereikt.

Rol

Wethouder Berendsen zegt dat dit ook een rol speelt om als gemeente een bijdrage te leveren aan de reductie van de CO2 uitstoot. ,,Alleen spelen we daar wel een heel kleine rol in, maar alle kleine beetjes helpen”, zegt de wethouder.

Speciale software

Via speciale software ziet Spaarnelanden hoe vol de afvalbak is. Zo hoeft het bedrijf de bakken alleen te legen als dat nodig is. ,,We krijgen door sensoren dan een melding en legen de bak”, licht Deesker van Spaarnelanden toe. Het bespaart volgens de gemeente en Spaarnelanden tijd en brandstof wat weer beter is voor het milieu.

Behuizing zelfpersende afvalbak

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen