Gemeente voert meldplicht in voor particuliere verhuur

Foto: Jaap Koper

De gemeente Zandvoort voert een meldplicht in voor de particuliere verhuur. Wie een ‘Bed & Breakfast’ heeft of het huis voor een deel verhuurt aan toeristen en als inwoner zelf op vakantie bent, moet vanaf 1 april 2019 dit melden aan de gemeente. Dit is volgens de gemeente nodig om strenger toezicht te houden op de geldende wetgeving.

Nieuwe aanpak

De gemeente stelt in het bericht op de eigen website dat Zandvoort een aantrekkelijke en gastvrije plaats is. ,,We ontvangen onze bezoekers met open armen!”, staat te lezen in het artikel. Om die reden zijn er volgens de gemeente regels nodig om een goede balans te behouden tussen wonen, leven en toerisme. In die regels die de gemeente heeft opgesteld mag een particulier per kalenderjaar zijn of haar woning 120 dagen verhuren aan toeristen. De verhuurder is dan wel de hoofdbewoner en staat ingeschreven bij de gemeente Zandvoort. Ook woont de bewoner in het resterende jaar zelf in de woning.

Gedragscode

De gemeente laat weten dat de verhuurder zelf verantwoordelijk is voor de gasten in de woning. Verhuurders zorgen bijvoorbeeld zelf voor een gedragscode waaraan gasten zich moeten houden. Ook de buren mogen de bewoners die hun woning verhuren, aanspreken als zij hinder ervaren van de verhuur. Als de omwonenden er niet uit komen met verhuurders, kunnen zij de overlast melden bij de gemeente.

Strenger handhaven

De gemeente gaat strenger handhaven op eigenaren van tweede woningen. Zij mogen niet verhuren aan toeristen als zij zich niet aan eerdergenoemde regels houden. De gemeente heeft aangekondigd om hierop strenger te handhaven. De gemeente kan een boete opleggen in geval van overtreding van de regels. De boete die de gemeente kan opleggen, kan oplopen tot maximaal 20.000 euro. Op de website van de gemeente Zandvoort kunnen verhuurders bij de particuliere toeristische verhuur het één en ander nalezen. Ook kunnen verhuurders van de eigen woning volgens de gemeente een handig schema terugvinden, waarin terug is te zien of iemand een melding moet doen of een vergunning nodig heeft.

Bron± Gemeente Zandvoort

'

Reacties

article
11978
Meldplicht in voor particuliere verhuur
De gemeente Zandvoort voert een meldplicht in voor de particuliere verhuur. Wie een ‘Bed &
https://zandvoort.nieuws.nl/gemeente/11978/gemeente-voert-meldplicht-in-voor-particuliere-verhuur/
2019-03-09T13:26:07+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2018/11/20130630/Raadhuis-Zandvoort-Jaap-Koper.jpg
meldplicht, particuliere verhuur, toerisme
Gemeente