Joan de Zwart-Bloch start op 11 september als tijdelijke burgemeester

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch gaat komende maandag beginnen als tijdelijke burgemeester van Zandvoort. De Zwart komt van de gemeente Blaricum en heeft afgelopen jaar als informateur een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het huidige college van Burgemeester en Wethouders.

Ruilen

In de periode van 11 tot 27 september 2017 ruilen Joan de Zwart-Bloch en Niek Meijer tijdelijk van stoel. Voor De Zwart betekent dat vanaf maandag 11 september zij de tijdelijke burgemeester van Zandvoort is met alle bevoegdheden die daarbij horen. Afgelopen week zijn beide burgemeesters voor hun tijdelijke burgemeesterschap door Commissaris van de Koning Johan Remkes.

Inzichten en werkwijzen

Doel van de ruil is dat beide burgemeesters om van elkaar te leren en inzicht te krijgen in de werkwijzen van beide gemeentes. Zo lijken Blaricum en Zandvoort op het eerste gezicht twee heel verschillende gemeenten, maar toch zijn er juist heel veel overeenkomsten. Zo zijn beide gemeenten vrij klein en hebben ze een bestuur dat dichtbij de bevolking staat.

Ambtenarenapparaat

Net als wat er in Zandvoort gaat gebeuren met het ambtenarenapparaat, heeft de gemeente Blaricum enkele jaren geleden dat al gedaan met haar apparaat en deze samengevoegd met dat van Eemnes en Laren. Op het Blaricumse gemeentehuis werken dan ook nog slechts 10 tot 15 personen.

Soortgelijks

Burgemeester Niek Meijer laat al weten dat Zandvoort per 1 januari iets soortgelijks met Haarlem gaat doen. ,,Wat doet zoiets met de bevolking, met ambtenaren en met bestuurders. Daar ben ik benieuwd naar. Want je kunt wel bedenken hoe dat er in theorie uit gaat zien, maar in de praktijk gaat het toch altijd anders”, zegt hij vooraf aan zijn tijdelijke avontuur in Blaricum.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen