Zandvoort wil kwaliteit kuststrook door inzet kwailiteitsteam

Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Zandwand opgeworpen op het strand van Wijk aan Zee (Foto: Wim Meijer Fotografie)
Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Zandvoort wil kwaliteit voor de kuststrook. Dat wil de gemeente bereiken met de inzet van een kwaliteitsteam die bestaat uit leden met een verschillende achtergrond. Het gaat vooral om invulling van de ambities die de gemeente heeft om de huidige kwaliteit te waarborgen en te verbeteren op verschillende punten.

Besluit

Het Zandvoortse college heeft een besluit genomen tot het formeren van een dergelijk team, omdat volgens de gemeente meer dan 5 miljoen bezoekers en 1 miljoen overnachtingen de badplaats bezoeken. Daarom vindt Zandvoort dat het zich binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA), de badplaats aan de Noordzee mag noemen.

Ambities

Zandvoort heeft grote ambities om deze positie te behouden en ziet veel belang bij het waarborgen van de kwaliteit van de openbare ruimte aan de kust. Dit gaat vooral in samenhang met de functies tussen de Boulevard en de vastgoed projecten Entree en Badhuisplein.

Oog voor ruimtelijke kwaliteit

De gemeente wil naast het oog voor de ruimtelijke kwaliteit, ook oog hebben voor behoud en versterking van de economische functie. Ook kijkt de badplaats naar de potentie van verschillende gebieden in de kuststrook. Die redenen heeft het Zandvoorts college doen besluiten om een kwaliteitsteam te gaan formeren waarin verschillende expertises vertegenwoordigd zijn.

Eerste taak

De eerste taak van het kwaliteitsteam is het vaststellen van een korte visie op de kuststrook. In die visie worden komen verschillende vragen voorbij op het gebied van:

  • Hoe kunnen ontwikkelingen in de kuststrook bijdragen aan een betere verbinding tussen het strand en het dorp?
  • Wat zijn minimale (of maximale) eisen aan de bereikbaarheid en vervoersstromen?
  • Hoe borgen we een kwalitatieve en prettige leefomgeving langs de kust en waar moeten ontwikkelingen aan voldoen om jaarrond en stedelijk toerisme in Zandvoort te bevorderen?

Samenwerkingsverband

De gemeente heeft het samenwerkingsverband MRA en het Atelier Rijksbouwmeester gevraagd mee te denken bij de invulling van het team. De formatie van het Kwaliteitsteam is afgerond.
Het Kwaliteitsteam wordt in eerste instantie voor een jaar aangesteld met de mogelijkheid om dit twee keer met een jaar te verlengen. voor een periode van tenminste drie jaar.

Bron: Gemeente Zandvoort

Cookieinstellingen