Optreden politie bij bedreigingen Jos Wienen is cruciaal voor openbaar bestuur

,,Het optreden door de politie rondom de beveiliging en bedreigingen van Jos Wienen is cruciaal voor het openbaar bestuur”, zegt burgemeester Niek Meijer over de inmiddels ondergedoken Haarlemse burgemeester. Zelf heeft Meijer geen last van bedreigingen, maar hij kan zich wel enorm voorstellen hoe collega’s zich menselijkerwijs voelen als zij daar mee te maken krijgen. ,,Het doet wat met je”, zegt Meijer.

Uitlatingen

Meijer aanwezig bij de Zandvoortse Veteranendag gaat tegenover Zandvoort.nieuws.nl in op de ontwikkelingen rondom de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Eerder deze week zijn zwaar bewapende politieagenten bij het Haarlemse stadhuis gesignaleerd. De Zandvoortse burgemeester verklaart dit als een signaal die de politie afgeeft aan criminelen dat dit niet wordt gepikt.

Fundamenten

Volgens Meijer wordt met deze dreigementen het fundament van de democratische samenleving ernstig bedreigd. ,,Het bestuur, bestuurt”, zegt Meijer. Daarop doelt hij dat zij zaken aanpakken waarvan veruit de meeste Nederlanders vinden dat het niet kan zoals niets ontziende criminelen die een brandende vrachtwagen met chemisch afval van illegale drugslaboratoria achterlaten in een Eindhovense woonwijk. Het heeft er toe geleid dat een grote groep Haarlemmers zondag demonstreren voor de ondergedoken Wienen.

Oneens

,,Als iemand het ermee oneens is, dan sleept hij ons maar voor de rechter, maar het is niet de bedoeling dat er voor eigen rechter gespeeld gaat worden”, zegt Meijer. Het gaat zelfs zover dat Meijer ook echt vindt dat de eerste signalen van een bananenrepubliek zijn ontstaan. Volgens hem kan het een voorbode zijn dat niemand zich meer vrij kan uiten in dit land.

Dominant en brutaal

,,Het zijn signalen hoe dominant en brutaal criminelen zijn”, zegt Meijer waarmee hij verwijst naar de incidenten met chemisch afval van drugs in Eindhoven en later in Nijmegen. ,,Het interesseert ze geen sodemieter”, briest de Zandvoortse burgemeester.

Fatsoenlijke overheid

Meijer staat voor een fatsoenlijke overheid. Het gaat er hem om dat het bestuur de grenzen van het bestuur met open vizier opzoekt en dat wanneer dat niet het geval is, een rechter zich daarover uitspreekt. ,, Zo staat niet alleen Jos Wienen erin, maar ook onze collega’s” zegt de Zandvoortse burgemeester.

Cookieinstellingen