Column van De Dag: Hij kijkt weer uit over zee

Foto: Jaap Koper

Hij kijkt weer uit over zee. De gemeente Zandvoort heeft na een storm van kritiek het beeldje van Kees Verkade weer teruggeplaatst in de oorspronkelijke positie. Met het gezicht naar zee, zoals dat ook het geval is als het beeld rond 1970 wordt geplaatst.

(tekst: Jaap Koper)

Veelbesproken

De Oude Garnalenvisser van beeldhouwer Verkade is de afgelopen week in Zandvoort een veelbesproken onderwerp geweest. Misschien heeft de gemeente Zandvoort het daar ook wel naar gemaakt. Het argument van de gemeente om de oude baas in brons een kwartslag te laten draaien zodat de bewoners van een naastgelegen flatgebouw op de Boulevard de Favauge/Burgemeester van Fenemaplein ook van het beeld kan genieten, stuit op weerstand.

De oude man kijkt weer tevreden over zee

Ontploft

Zandvoorts gerelateerde Facebook groepen zijn ontploft. Veel inwoners van Zandvoort vragen zich af waarom de gemeente het heeft gedaan en de boosheid bij behoorlijk wat Zandvoorters loopt nog eens ver omhoog als de gemeente zich ook nog halsstarrig opstelt. Voormalig circuit speaker Rob Petersen van het Circuit Zandvoort en inwoner George Brouwer vinden het onbegrijpelijk.

De mannen krijgen bijval van raadsleden Patrick Berg van de Ouderenpartij Zandvoort en Karim El Gebaly van Groen Links. Ook de twee raadsleden zijn verbaasd over het optreden en vinden het lastig uit te leggen naar de Zandvoortse gemeenschap toe. Nadat NH Nieuws weer even bij Brouwer langs is geweest, ziet het beeld er volgens Brouwer positiever uit.

Zandvoort kan volgens veel inwoners opgelucht adem halen.

 

Kees Verkade

Als via NH Nieuws ook Kees Verkade en maker van het beeldje zich ook boos uitlaat, schrikt de gemeente echt. Verkade laat vanuit zijn woonadres in Monaco weten dat hij het belachelijk vindt wat de gemeente met zijn beeld heeft gedaan. ,,Hij kijkt nu naar de toeristen die de trap op en aflopen”, zegt Verkade tegen NH Nieuws. Het is zoals de Zandvoortse muzikant Ruud Houweling zegt op zijn Facebookprofiel: ,,Je hangt toch geen schilderij op zijn kop?”. De titel van Houwelings nieuwe EP ‘The Wind Just Blew A Day Away’ is al veelzeggend geweest als het over dit onderwerp gaat.

Heropening

Op 14 februari zal de gemeente met een feestelijk tintje het plein opnieuw in gebruik nemen, maar het heeft wel wat gekost om De Oude Garnalenvisser weer in de juiste positie te krijgen. Het mannetje kan nu weer met een zomerseizoen voor de deur tal van bezoekers naast zich verwachten. Het lijkt ook of de oude baas aan zee weer prettiger in zijn veel zit. Tegen het regenachtige decor van eerder deze week, lijkt hij wat krommer te zitten. Nu hij weer over zee kijkt, lijkt dat iets anders.

'

Reacties

article
11468
Hij kijkt weer uit over zee
Hij kijkt weer uit over zee. De gemeente Zandvoort heeft na een storm van kritiek
https://zandvoort.nieuws.nl/nieuws/11468/column-van-de-dag-hij-kijkt-weer-uit-over-zee/
2019-02-07T14:57:16+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2019/02/07141616/De-Oude-Garnalenvisser-na-de-draai-3-Jaap-Koper.jpg
De Oude Garnalenvisser, George Brouwer, Karim el Gebaly, Kees Verkade, mannetje, over zee, Patrick Berg, Rob Petersen, Ruud Houweling
Nieuws