Nieuwbouw Reddingspost Zuid kent weg met veel obstakels

Foto: Gemeente Zandvoort

De nieuwbouw van de Reddingspost Zuid blijft een weg met veel bobbels en obstakels, wat blijkt uit een brief die het Zandvoortse college afgelopen week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin neemt het college ook de schriftelijke vragen mee van de VVD Zandvoort die in februari 2019 dit onderwerp al op tafel hebben gebracht.

Grove raming

De vertraging van de nieuwbouw voor Reddingspost Zuid heeft niet alleen te maken met de huidige stikstof problematiek en de regels rondom PFAS, maar ook met een grove raming uit 2017 om te komen tot de bouw van de post. Wethouder Joop Berendsen die verantwoordelijk is voor de nieuwbouw heeft in dat jaar al laten blijken dat hij geen voorstander van die raming is geweest.

Kosten

Het college wijst op de stijgende bouwkosten en dat dit één van de redenen is waarom er nog geen nieuwbouw kan plaatsvinden. Op de vraag van de VVD Zandvoort of de informatie uit 2017 niet goed genoeg is geweest, laat het college aan de fractie weten dat zij die opvatting niet delen.

Raadsbesluit

Het college verwijst naar het raadsbesluit van 26 februari 2019 waarin dat ook staat vermeld dat er waarschijnlijk hogere bouwkosten zullen zijn. Voor de raming van de bouwkundige kosten hanteert de gemeente een marktconform kengetal van bouwkosten per / m2.

Ogenschouw

Daarbij dient volgens het college in ogenschouw te worden genomen dat de bouwkosten momenteel hoger zijn. Verder denkt het gemeentebestuur dat deze kosten in de nabije toekomst alleen maar zullen stijgen. Bij de aanbesteding is gebleken dat de bouw meer kost, dan wat de gemeente aan financiële middelen heeft vrijgemaakt voor de nieuwbouw.

Vertraging

Afgelopen jaar heeft het Zandvoortse college aan de raad laten weten dat de nieuwbouw vertraging gaat op lopen. Op de vraag van de VVD Zandvoort of het allemaal niet te voorkomen is geweest, zegt het college dat door het mislukken van de aanbesteding er ontegenzeggelijk een vertraging is ontstaan. ,,Of die voorkomen had kunnen worden is lastig te beantwoorden. Daarnaast zorgt de stikstofproblematiek en de ingediende zienswijzen in ieder geval voor vertraging”, laat het college aan de gemeenteraad weten.

Cookieinstellingen