Groen Links Zandvoort blijft faliekant tegen vervoer van Formule 1 teams door Noordvoort

Foto: Jaap Koper

Groen Links Zandvoort blijft faliekant tegen een mogelijk vervoer van drie Formule 1 teams over het strand door het strandreservaat Noordvoort. De kwestie blijft de gemoederen bezighouden. Zeker na een bijeenkomst van het college van de gemeente Noordwijk, slijpen de raadsleden de messen voor een raadsvergadering die morgen op de agenda staat in de gemeente.

Fel tegen

In Zandvoort is de raadsfractie van Groen Links fel tegen het voornemen die het Noordwijks gemeentebestuur heeft om drie Formule 1 teams een ontheffing te verlenen om over het strand naar Zandvoort te gaan tijdens het weekend van de Dutch Grand Prix. Fractievoorzitter Karim el Gebaly van Groen Links Zandvoort zegt dat het stuk natuur is verboden voor wandelaars. Volgens de Groen Links voorman in Zandvoort gaat het bij Noordwijk maar om één ding: Ze willen een graantje meepikken, door er auto’s heen te laten rijden.

Idee druist in tegen alles

,,Het idee van Noordwijk druist ook in tegen alles wat we in Zandvoort met elkaar hebben afgesproken. Met de collega fracties in de gemeenteraad van Zandvoort hebben we een motie aangenomen omtrent duurzaamheidsmaatregelen”, zegt El Gebaly in een persverklaring;

Duurzaamheidsstrategie

Volgens het Zandvoortse raadslid maken de organisatoren van de Dutch Grand Prix na een aangenomen motie van Groen Links Zandvoort in de Zandvoortse gemeenteraad een duurzaamheidsstrategie. Daarin staat dat de natuur moet worden beschermd en niet mag leiden onder het evenement.

Duinen dicht

Tijdens de Dutch Grand Prix in het eerste weekend van mei gaan de duinen rondom het Circuit Zandvoort dicht. Dat is volgens El Gebaly bedoeld om het gebied te beschermen en is het lastig uit te leggen als de gemeente Noordwijk wel toestaat om auto’s door een stuk zwaar beschermd natuurgebied moeten rijden.

Veiligheidsredenen

Als het aan GroenLinks Zandvoort ligt, gaat er ook om veiligheidsreden een streep door dit idee. ,,Wat als mensen de colonne over het strand gaan volgen met hun eigen auto? Of wat als bijvoorbeeld Max Verstappen in zo een auto zit en het hele strand vol staat met mensen die een glimp van hem op willen vangen? De combinatie van auto’s en mensenmassa’s die op de been zijn lijkt ons allesbehalve wenselijk”, zegt El Gebaly.

Op het bordje

Inmiddels ligt de kwestie nu ook op het bordje van wethouder Ellen Verheij van de gemeente Zandvoort. Groen Links Zandvoort vindt dat de teams evengoed naar Zandvoort kunnen komen en dat zij geen uitzonderingspositie krijgen tegenover de bezoekers van het evenement op het Zandvoortse circuit. Ook de organisatoren van de Dutch Grand Prix zien nies in het vervoer van de drie raceteams over het strand.

Cookieinstellingen