Zandvoorters maken goed gebruik van de gemeentelijke zorgpolis

Zandvoorters met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm maken volgens verantwoordelijk wethouder Joop Berendsen goed gebruik van de gemeentelijke zorgpolis. Met een ZandvoortPas hebben deze groep de mogelijkheid deel te nemen aan de zorgpolis. Wethouder Berendsen heeft dit laten weten aan de gemeenteraad.

Basisverzekering

Naast de basisverzekering zijn er drie verschillende aanvullende pakketten bij de zorgverzekeraars Univé en Zorg en Zekerheid. Deze pakketten bieden een brede dekking voor allerlei behandelingen en zijn volgens Berendsen een uitkomst voor minima die een hoge(re) zorgvraag hebben. De zorgverzekeraars geven een collectieve korting op de premie. De gemeente draagt per volwassen verzekerde afgerond € 350 per jaar bij. Deelnemers hoeven hierdoor geen wettelijk eigen risico te betalen. ,,Zo worden de vaste lasten voor de zorgverzekering beperkt en wordt voorkomen dat Zandvoorters die het nodig hebben zorg mijden”, zegt Berendsen.

Bereik

Volgens de wethouder bereikt de gemeente Zandvoort momenteel 952 volwassenen met een ZandvoortPas. 449 van hen zijn voor het kalenderjaar 2020 verzekerd via de gemeentelijke zorgpolis. Zo zijn volgens Berendsen er ook veel kinderen bereikt met deze regeling. ,,Voor deze kinderen zijn hierdoor de aanvullende vergoedingen beschikbaar, zoals voor een beugel”, zegt Berendsen.

Introductie

Sinds de introductie van de huidige gemeentepolis in 2018 is er een groot bereik gerealiseerd. ,,De toename in bereik vraagt wel om meer budget. Voor het verzekeringsjaar 2020 is de verwachting dat er afgerond een budget van € 157.500 nodig is voor de gemeentelijke bijdrage per volwassene”, zegt de wethouder.

Afvlakkende groei

Hij verwacht wel dat de komende jaren de groei zal gaan afvlakken, nu bijna de helft van de ZandvoortPashouders aan de zorgpolis deelneemt. ,,Niet iedere Zandvoorter met een laag inkomen heeft immers een zorgvraag met hoge zorgkosten waarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig is. En mocht een minima-huishouden met een individuele basiszorgverzekering onverhoopt wel zorgkosten hebben en het eigen risico gebruiken, dan kan gebruik gemaakt worden van de regeling ‘tegemoetkoming eigen risico’”zegt Berendsen.

Terugvragen

Per kalenderjaar is tot maximaal € 256,50 terug te vragen bij de gemeente. Ook kan er een aanvraag voor ‘tegemoetkoming eigen bijdrage Wmo’ worden gedaan. Veel ouderen en chronisch zieken maken van deze regeling gebruik, waarmee zij 90% van de eigen bijdrage terugkrijgen tot een maximum van € 204,75. De gemeente biedt de keuzevrijheid met zowel de zorgpolis als de tegemoetkomingen in de zorgkosten en Zandvoorters met een laag inkomen maken goed gebruik van deze minimavoorzieningen.

Keuze

Veel Zandvoortse minima hebben de afgelopen jaren gekozen voor de gemeentelijke zorgpolis, maar kunnen nog wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming eigen risico en/of eigen bijdrage voor de Wmo aanvragen. Voor het jaar 2018 zijn er ruim 200 aanvragen voor tegemoetkomingen in de zorgkosten en is circa € 51.750 toegekend.

Gelijk gebleven

,,In 2019 zijn het aantal aanvragen ongeveer gelijk gebleven en wordt afgerond € 52.500 uitgekeerd”, zegt de wethouder. Nieuwe deelnemers aan de zorgpolis dit jaar hebben nog geheel 2020 de tijd om met terugwerkende kracht aanvragen voor tegemoetkomingen in te dienen voor het kalenderjaar 2019. Door de toename in bereik en bekendheid van de minimaregelingen, is de verwachting dat het aantal aanvragen ongeveer gelijk zal blijven met de voorgaande twee jaren.

Keerzijde van het succes

Aan dit alles zit er volgens Berendsen ook een keerzijde aan het succes met de gemeentelijke zorgpolis en het behoud van de keuzevrijheid voor de tegemoetkomingen in de zorgkosten. Het beschikbare budget zal volgens de wethouder structureel worden overschreden. ,,Het budget in 2019 was door een incidentele verschuiving van middelen uit de bijzondere bijstand naar het minimabudget nog toereikend, maar die mogelijkheid is er voor 2020 en verdere jaren niet meer. In de Voorjaarsnota 2020 zal dan ook om aanvullende middelen gevraagd worden”, zegt Berendsen.

Cookieinstellingen