Duurzaam Afvalbeheerplan (DAB) moet leiden tot beter afvalscheidingsgedrag

Foto: Jaap Koper

Het Duurzaam Afvalbeheerplan (DAB) wat in juli 2019 is vastgesteld door de gemeenteraad van Zandvoort moet leiden tot een beter afvalscheidingsgedrag bij de inwoners van Zandvoort. Naast dit doel kan er volgens wethouder Joop Berendsen ook meer waardevolle grondstoffen worden hergebruikt zodat de hoeveelheid restafval afneemt.

Inzicht

Met het plan om te komen tot een duurzaam afvalbeheer wil de wethouder de gemeenteraad inzicht geven als het gaat om de communicatie en de planning voor de invoering van het DAB. ,,De planning is onder voorbehoud van het vaststellen van de afvalstoffenverordening op 26 mei 2020″, zegt Berendsen. Daarbij speelt ook de communicatiekalender van het DAB een belangrijke rol.

Implementatie

De communicatiekalender maakt deel uit van het Implementatie- en communicatieplan dat eind maart met een collegebesluit wordt vastgesteld. Vervolgens gaat het dan ter kennisname naar de raadscommissie die er dan verder over zich gaat buigen. Als het gaat over de communicatie-uitingen wil Berendsen de gemeenteraad daarover op de hoogte houden.

Bijzondere kenmerken

,,Bij het opstellen van het communicatieplan is rekening gehouden met de bijzondere kenmerken van Zandvoort: ondernemend, veel hoogbouw en appartementen, veel toerisme, een belangrijk aandeel senioren en relatief veel horeca”, zegt Berendsen.

Aandachtspunten

Daarnaast wordt er volgens hem gelet op aandachtspunten uit het Rekenkameronderzoek Onderhoud en beheer van de openbare ruimte van augustus 2019 zoals het leefstijlenonderzoek en de enquête onder bewoners. ,,Vanuit het leefstijlonderzoek wordt onder andere rekening gehouden met de inzet van verschillende methodieken en communicatie in de diverse wijken als het gaat om bevorderen van de participatie”, zegt de wethouder.

Serieus

Vanuit de enquête is het volgens Berendsen het belangrijkste aandachtspunt dat de bewoners moeten ervaren dat er serieus met hun bijdrage wordt omgesprongen. Daar speelt een transparante communicatie een belangrijke rol, waarbij de gemeente Zandvoort ook doet met wat ze zegt. De wethouder vindt de participatie en inspraak zeker nu belangrijk, waarbij de gemeente rekening houdt met actualiteiten rondom de coronacrisis, Voor dat onderdeel heeft de wethouder een memo meegestuurd naar de gemeenteraad.

Cookieinstellingen