Nog veel onduidelijkheid bij Ouderenpartij Zandvoort en VVD Zandvoort over aanpassing erfpacht Circuit Zandvoort

Circuitfoto van voor de aanpassingen voor de Dutch Grand Prix
Circuitfoto van voor de aanpassingen voor de Dutch Grand Prix
Foto: Charles Duijff

Bij de raadsfracties van Ouderenpartij Zandvoort (OPZ) en VVD Zandvoort is nog veel onduidelijk over de aanpassing van de erfpacht door de gemeente Zandvoort met het Circuit Zandvoort. Vorige week heeft wethouder Gert-Jan Bluijs namens het gemeentebestuur de gemeenteraad geïnformeerd waarom het college de overeenkomst heeft aangepast.

Vragen

Die uitleg heeft weer de nodige vragen opgeroepen bij fractievoorzitter Peter Kramer van OPZ en Belinda Göransson van de VVD Zandvoort. Kramer wil onder meer weten van Bluijs Welke toekomstige ontwikkelingen het college heeft vastgelegd in de nieuwe erfpacht overeenkomst met Circuit Zandvoort. Vooral de beweegredenen dat het ook in het belang van de gemeente als erfpachtgever om de huidige en toekomstige ontwikkelingen vast te leggen in een nieuwe erfpacht overeenkomst is iets wat de voorman van OPZ nieuwsgierig maakt.

Bouwvolumes

Ook de bouwvolumes waar het college over spreekt, roept de nodige vragen bij Kramer op. Datzelfde geldt ook voor de erfpachtscanon die het Zandvoortse circuit in de toekomst gaat afdragen aan de gemeente, omdat deze lager is dan wat er nu wordt afgedragen. Kramer neemt namens zijn fractie aan dat ondanks het binnenhalen van de Formule 1 er niet direct een positief exploitatie scenario is te verwachten. Volgens hem moet laat het college die in zijn ogen voor rekening van de raad.

Klein verlies

De vraag die hij stelt is hoe het college verklaart dat de cijfers uit de presentatie van de directie van de erfpachtnemer aan de raad waar op dat moment met een bezoekersaantal van ca. 60.000 een klein verlies was voorzien. ,,Uiteindelijk is een aantal van ca. 100.000 per dag toegestaan waardoor je de aanname is gerechtvaardigd dat het kleine verlies kan worden omgezet in een stevige winst?”, vraagt Kramer zich af.

Start van onderhandelingen

Niet alleen Kramer wil de nodige duidelijkheid hebben ook Göransson namens de VVD Zandvoort heeft de nodige vragen over de uitleg van Bluijs. Het liberale raadslid wil van het college weten wat die plannen zijn geweest op het moment van het starten van de onderhandelingen. Ze wil daar graag een onderbouwing van het college hebben met stukken, aanvragen, plannen e.d. waardoor het college de stap heeft genomen de onderhandelingen te gaan starten.

Substantieel lager

Wat Göransson ook wil weten is hoe lang is het college al op de hoogte dat de erfpachtinkomsten substantieel lager zullen uitvallen en waarom is de gemeenteraad niet actief geïnformeerd dat de erfpachtinkomsten circuit substantieel en structureel lager gaan uitvallen. ,,Deze vraag stellen wij opnieuw”, zegt het raadslid. Volgens haar is het antwoord van het college een herhaling van onderdelen van de vraag. ,,Explicieter, per welke datum was het college op de hoogte van de uitkomsten?”, vraagt Göransson zich af.

Cookieinstellingen