Malafide praktijken door criminele zorgaanbieders leidt tot schriftelijke vragen van PvdA Zandvoort

Foto: Pixabay

De malafide praktijken door tientallen criminele zorgaanbieders zijn voor de PvdA Zandvoort aanleiding om aan de bel te trekken bij het Zandvoortse gemeentebestuur. Afgelopen week meldt RTL Nieuws dat het nodige mis is bij een aantal van deze zorgaanbieders, waar cliënten worden ingezet voor onder meer de handel in drugs.

Duidelijkheid

Voor raadslid Maaike Koper van de sociaal democraten is het redenen om duidelijkheid te krijgen hoe het zit in de badplaats. Volgens Koper heeft het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) recent in samenwerking met het Regionale Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC ON) een onderzoek uitgevoerd naar de verwevenheid tussen zorg en criminaliteit.

‘Te weinig kwaliteitseisen aan de voorkant’

,,In de regio Twente zijn feiten van ondermijnende criminaliteit geconstateerd. Uit het onderzoek blijkt dat toetreding tot de zorgmarkt voor malafide zorgorganisaties relatief eenvoudig is door lage drempels en onvoldoende barrières. Aan de voorkant worden te weinig kwaliteitseisen gesteld, voor met name pgb-aanbieders”, zegt Koper.

Opzet van nieuwe verwerving strategie in de zorg en het sociale domein

De sociaal democraat weet dat de Gemeente Zandvoort momenteel bezig is met de opzet van nieuwe verwerving strategie in de zorg en het sociale domein. ,,Een van de voorgestelde punten uit deze strategieën is om met meer “hoofdaannemers” te gaan werken die verantwoordelijk worden gesteld voor de uitwerking door zgn. “onderaannemers”. Wij hebben bedenkingen tegen toetreding van nieuwe vaak ook landelijk opererende aanbieders die een bedreiging zijn van de huidige goed functionerende lokale infrastructuur”, stelt het raadslid van de PvdA Zandvoort.

Onderzoek naar feiten

Zo wil Koper namens haar fractie weten of er ook in deze regio onderzoek heeft plaatsgevonden naar bovengenoemde feiten. Als volgens Koper blijkt dat het wel het geval is, wil ze weten waar dat in het onderzoek is terug te vinden. Wanneer het nog niet geval is, wil Koper weten of er nog een onderzoek op dat gebied nog gaat plaatsvinden.

Screening

Ook wil het raadslid weten of er een screening plaatsvindt aan de voorkant bij toetreding zoals bijvoorbeeld de toetsing aan de wet Bibob zoals wordt voorgesteld. Verder willen de sociaal democraten in Zandvoort weten of deze screening ook van toepassing is op partners in de keten. Als laatste wil Koper weten als deze screening nu niet plaatsvindt of het Zandvoortse college kan aangeven op welke wijze het gaat zorgen en borgen dat de toetreding beperkt blijft tot bonafide zorgaanbieders.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen