Blije gezichten bij ‘Surfen op gevoel’ op Zandvoorts strand

Foto: Jaap Koper

De Zandvoortse versie van ‘Surfen op gevoel’ begint met wat vocht uit de hemel. Het weerhoudt de deelnemers aan deze surfmiddag bij Skyline Beachbar er weinig van om het water op te zoeken. Bij alle deelnemers staan blije gezichten.

Samenwerking

Erik Rijsenbrij van First Wave Surfschool organiseert deze middag samen met zijn instructeurs. De surfschool doet dat verder ook in samenwerking met Eye to Eye van het Rode Kruis. De vrijwilligers van het Rode Kruis helpen de mensen met een visuele beperking tijdens deze middag waar nodig. Alles om hen een fijne middag te bezorgen.

Opbouw

De opbouw voor ‘Surfen op gevoel’ verloopt anders dan bij een gewone doorsnee les. De instructeurs laten de deelnemers droog oefenen op een houten bord met daaronder een rubberen rol. Hier krijgen de deelnemers de vaardigheid om op gevoel het evenwicht te bewaren.

Referentiepunten

Volgens de broer Van Erik Rijsenbrij, Martijn liggen de referentiepunten anders. ,,Iemand die blind of slechtziend is heeft een andere focus. Ze zijn minder afgeleid”, vertelt hij. Martijn zelf heeft ook een visuele beperking. Bij het lopen over een spanband, gaat het de deelnemers goed af. ,,Zelfs geoefende surfers hebben moeite om hun evenwicht te bewaren”, zegt Martijn.

Yoga

Een yoga les vormt ook een onderdeel van ‘Surfen op gevoel’. Dit is juist bedoeld voor een goede balans. Juist bij deze les, maakt de instructrice gebruik van het geluidselement. De zee is goed te horen vanaf de plek waar de yogales plaatsvindt.

Leuke dag

Ook Jonathan uit Groningen heeft naar deze dag uitgekeken. Zenuwachtig is hij niet. ,,Ik ben wakker geworden met het idee dat dit een leuke dag wordt”, zegt hij. Het is zijn eerste keer en hij heeft er erg veel zin in. Het gaat voor Jonathan er vooral om nieuwe dingen te leren.

Jonathan krijgt hulp en uitleg van Erik bij oefening voor Surfen op Gevoel

Gevoel

Dat het surfen echt op gevoel gaat, bewijzen de deelnemers ook. Eerst droog liggen op een surfboard dan in het water en als laatste staan op het board en luisteren naar de golfslag. De voldoening is groot als het de meesten ook lukt om staand op het board even gebruik te maken van een golf.

Reacties