Vertrek Demmers overschaduwt presentatie duurzaam ondernemen op strand

Foto: cc by sa Methoxyroxy Wikimedia

Het vertrek van wethouders Michel Demmers heeft de presentatie over het duurzaam ondernemen op het strand overschaduwt. De directeur Bert Pannekeet van de Omgevingsdienst IJmond heeft de middag aan elkaar gepraat in strandpaviljoen Thalassa waarbij het ook de bedoeling is geweest dat burgemeester Niek Meijer daarbij ook een duit in het zakje zou doen.

Inleiding

Bij de inleiding van de middag zegt Pannekeet dat ook. ,,De enige reden van de afwezigheid van Niek Meijer is of dat hij ziek is of dat er een crisis is. Ziek is hij niet”, zegt Pannekeet bij de inleiding. Met die opmerking beginnen een aantal ondernemers al op hun smartphone te zoeken wat de aanleiding is. Al snel blijkt dat het om het vertrek van wethouder Demmers gaat.

Ironisch

Ironisch is ook dat Demmers in zijn eerdere periode als wethouder ook heeft gekeken voor duurzaam ondernemen op het strand. Dat heeft Demmers gedaan tijdens een bezoek aan het Scheveningse strand. Een idee van Demmers is bijvoorbeeld dat strandpaviljoenhouders hun eigen energie met een eigen windmolen op het strand kunnen opwekken.

Windmolens

Het verhaal over de windmolens in zee, komt ook terug bij de presentatie van Peter Bluijs die namens het strandpaviljoen Thalassa vertelt waarom het bedrijf inzet op duurzaam ondernemen. Het strandbedrijf van Thalassa is tegen de plaatsing van grote windmolens in het directe zicht van de badgast. Zo staan de biervaten van het paviljoen onder het paviljoen waardoor het koel blijft, zonder dat er een echte koelinstallatie aan te pas komt. Ook legt Bluijs uit dat de restwarmte en het water uit de poelkeuken vaker door het paviljoen wordt gebruikt.

Kritisch

Toch zijn er ook wat kritische geluiden te horen. Sommige paviljoenhouders vinden het niet rendabel om bijvoorbeeld de investeringen te doen, omdat zij seizoensgebonden bezig zijn. Het kost de ondernemers geld en moeite om ook de spullen weer op te bergen.

Ander geluid

Bram Molenaar en zoon van Huig Molenaar sr die met strandpaviljoen Thalassa permanent staat, ziet het toch anders. Molenaar zegt dat er met water toch heel wat te bereiken is. Daarmee klinkt in het verhaal van hem toch ook de visie van zijn vader door. Molenaar staat met zijn paviljoen Ahoi naast dat van zijn vader en oudste broer.

Mogelijkheden

Erik van Dijk van de stichting KMVK heeft vertelt over de certificering van Green Key. Dat kan volgens Van Dijk ook via een collectief. In zijn presentatie stelt Van Dijk dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt en dat ondernemers ook gezamenlijk een Green Key certificaat kunnen krijgen. De kennis die ook bij de gemeente Zandvoort aanwezig is, wil de gemeente samen met de omgevingsdienst graag met de ondernemers delen om het certificaat te krijgen.

Cookieinstellingen