Op zoek naar peuken bij Expeditie Juttersgeluk

Foto: Manya van der Lip

Afgelopen week zijn deelnemers aan de Expeditie Juttersgeluk op zoek gegaan naar peuken op het Zandvoortse strand. Pakweg veertig deelnemers zijn zoekend en schuifelend onderweg geweest om restanten van wat ooit een sigaret is geweest uit het zand te plukken.

Uitleg

Voorafgaand aan de zoektocht krijgen de deelnemers een uitleg. Naast de groep mensen met een verstandelijke beperking, zoeken ouderen met dementie naar de peuken. ,,Als je eenmaal naar peuken zoekt, zie je ze ook liggen”, vertelt woordvoerder Joos Versfelt van de Stichting Expeditie Juttersgeluk. De deelnemers aan de schoonmaak gaan gewapend met knijptangen en emmers van Spaarnelanden op zoek naar de peuken en vissen er ruim 500 uit het strand over het gedeelte wat zij schoonmaken.

Brede steun

De Stichting Expeditie Juttersgeluk krijgt brede steun. Zo levert Spaarnelanden een juttersbus en ondersteunt de Rabobank de actie met 2500 euro. Aan het eind van de dag is Suzan Klaassen zichtbaar geëmotioneerd als zij ook van de Breikunstenaars uit Pluspunt Zandvoort ook nog eens driehonderd euro in ontvangst mag nemen. Ook deze vrouwen uit de groep hebben meegeholpen aan de schoonmaak.

 

Pleidooi

Wethouder Gert Toonen heeft een pleidooi gehouden voor een schoon strand. Bij het slot van de schoonmaakactie benadrukt Toonen waarom het ook belangrijk is dat mensen die aan de expeditie meedoen op het strand. Ook door zelf het strand schoon te maken, brengt de Stichting Expeditie Juttersgeluk onder meer het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in de samenleving.

Bron: Pluspunt Zandvoort en Stichting Expeditie Juttersgeluk

Foto’s: Manya van der Lip en Jolanda Meier

Cookieinstellingen