Open Zandvoorts Kampioenschap Makrelenroken in teken van KiKa

Foto: Jaap Koper

Het Open Zandvoorts Kampioenschap Makrelenroken heeft dit jaar in het teken gestaan van KiKa. Dat is het goede doel waar de opbrengst van de verkochte makrelen na het makrelenroken naar toe gaat. Dit jaar is Ton Goossens met de winst aan de haal gegaan.

Zeevis Vereniging Zandvoort

Net als alle andere jaren zijn de leden van de Zeevis Vereniging Zandvoort ruimschoots vertegenwoordigd bij het evenement. Eerder heeft winnaar Addie Ottho van het afgelopen jaar al gezegd dat het juist de gezelligheid is, die het makrelenroken zo bijzonder maakt.

Rookinstallatie

Dat begint volgens Ottho al op de zaterdagmorgen als iedereen zijn rookinstallatie neerzet. Daarna is het ergens in het dorp koffie drinken en tussen negen en tien uur ’s ochtends komen de deelnemers hun inschrijfgeld betalen op het terras van CafĂ© Koper om mee te kunnen doen. Daarna begint het echte werk.

Kopen

Dat het belangstelling, blijkt wel als toeristen een makreel willen kopen. ,,Dat gebeurt om elf uur ’s ochtends al we net bezig zijn”, zegt Ottho. De doorgewinterde deelnemer weet dan dat dit veel te vroeg is om een vis te verkopen, simpelweg omdat de rookinstallatie net op temperatuur begint te komen en het garen nog moet beginnen. Dat is pas later.

Winnaar

Winnaar is dit jaar Ton Goossens. De voormalige drogisterijhouder zegt dat het niveau erg hoog is. ,,Iedereen maakt een kwalitatieve goede gerookte makreel”, vertelt hij. Het is volgens hem het detail waar het om gaat. ,,Zit je in de eerste ronder bij de eerste nacht, dan mag je naar de volgende ronde voor de tweede keuring”, zegt Goossens.

Verschillende manieren van roken

De deelnemers hebben ook een verschillende manier van roken. Goossens gebruikt eikenhout. ,,De rook is minder scherp dan die van beukenhout”, zegt de winnaar van de editie in 2018. Het garen gebeurt als laatste en ook dat moet zorgvuldig gebeuren.

Temperatuurverschil

Volgens Goossens kan het voor komen dat je te maken krijgt met ineens een groot temperatuurverschil. Het roken gebeurd bij vijfenveertig graden, maar het garen gaat al gauw richting tussen de tachtig negentig. Goossens vertelt dat hij zijn hout heeft moeten koelen met water. ,,Dat is lastig, want je wil niet dat er water bij de makreel gaat komen als je aan het garen bent”, zegt hij. De rooksmaak kan daarmee worden aangetast.

Orginaliteitsprijs

De originaliteitsprijs is dit jaar gegaan naar Victor Bol. De meeste deelnemers weten wel waarom. De kunstenaar is een meester in het bedenken van creatieve installaties en dat is ook goed te merken. Behoorlijk wat mensen hebben bij zijn rookinstallatie gekeken, hoe Bol zijn makrelen staat te roken.

De rookinstallatie van Victor Bol
Cookieinstellingen