Post NL haalt de oranje brievenbus weg uit straatbeeld

Foto: Jaap Koper

Het postbedrijf Post NL kondigt aan dat zij de oranje brievenbus uit het straatbeeld gaat halen. Via een aankondiging met een brief zijn veel inwoners in het land hierover op de hoogte gesteld van het weghalen van de brievenbussen. Ook in Zandvoort gaan een aantal brievenbussen uit het straatbeeld verdwijnen.

Regionale media

Verschillende regionale media hebben het nieuws al gebracht over het opheffen van de brievenbussen in de regio. In Zandvoort blijft op negen plaatsen de oranje brievenbus van het postbedrijf staan..De andere bussen haalt het bedrijf weg.

Rekening gehouden

Post NL heeft ook rekening gehouden met bijvoorbeeld woonzorgcentra. In Zandvoort blijven de brievenbussen aan de Herman Heijermansweg 2, Zandvoortselaan 165 bij Nieuw Unicum en Quarles van Uffordlaan 20 staan. Ook de bus op de Grote Krocht blijft, omdat in de Bruna winkel een postagentschap is gevestigd.

Andere plaatsen

De andere plaatsen in Zandvoort waar de brievenbus blijft, zijn

  • Stationsplein 1
  • Vondellaan 60
  • Burgemeester van Alphenstraat 61
  • Bredrodestraat 136
  • Pasteurstraat 14 (Winkelcentrum Noord)

In de praktijk

In de praktijk dat het betekent dat op een aantal plaatsen mensen wat meer moeten lopen om hun brief of poststuk moeten verzenden. In Zandvoort Noord verdwijnt bijvoorbeeld de brievenbus aan de Keesomstraat en de Linnaeusstraat.

Postwet

Post NL moet wel aan de Postwet voldoen. Volgens deze wet moet in een woonkernen met meer dan 5.000 inwoners binnen een straal van 1.000 meter een voor het publiek bestemde brievenbus staan. Dat is per 1 januari 500 meter meer. Buiten woonkernen met meer dan 5.000 inwoners is binnen een straal van 2.500 meter een brievenbus verplicht.

Minder brieven

De reden van het opheffen van de brievenbussen, zijn minder brieven. In de laatste jaarcijfers wil het grootste postbedrijf in Nederland behoorlijk wat besparingen doorvoeren. Volgens het postbedrijf maakt de daling van het aantal verzonden brieven, het kostbaar om het huidige aantal brievenbussen te lichten. Ook de toename van het mailgebruik is oorzaak van de daling van het aantal brieven.

Cookieinstellingen