Groen Links Zandvoort komt met verklaring over afgelopen raadsvergadering Watertorenplein

Foto: Jaap Koper

Groen Links Zandvoort is met een persverklaring gekomen, waarin het een uitleg geeft over de eerder gehouden raadsvergadering waarbij wethouder Joop Berendsen afstand heeft gedaan van het project Watertorenplein. Zo valt in de verklaring te lezen dat het enig raadslid van de progressieve partij niet aanwezig is geweest. Karim el Gebaly heeft volgens de verklaring alles in het werk gesteld om op tijd aanwezig te kunnen zijn bij de raadsvergadering.

Conclusies

Wel heeft het Groen Links Zandvoort en ook el Gebaly de tijd gegeven om de nodige conclusies te trekken. Tijdens deze raadsvergadering die door burgemeester Niek Meijer is uitgeschreven, zijn de meeste raadsleden terug van vakantie gekomen om een besluit te nemen over de portefeuille van Berendsen. Aanleiding voor deze raadsvergadering is om een schijn van belangenverstrengeling te voorkomen..

Betreurt

In de verklaring betreurt GroenLinks Zandvoort allereerst het ten zeerste dat op zo een al gehavend dossier als het Watertorenplein wederom zoveel discussie is ontstaan. Volgens de raadsfractie is het van belang dat zij als politiek orgaan van de gemeente een zuiver en helder besluitvormingsproces voorstaan. Een gift van een van de belanghebbende in het project aan OPZ, hoort volgens Groen Links niet thuis en veroordeelt dit stellig.

Joop Berendsen

,,Wij stellen echter, aan de hand van gesprekken dat de wethouder van OPZ, Joop Berendsen, in zijn hoedanigheid op dit project, integer heeft gehandeld. De wijze waarop hij met de raad in gesprek ging, toont het lerend vermogen van deze wethouder aan en verdient daarom wat GroenLinks betreft een tweede kans”, schrijft de progressieve partij in de verklaring.

Vertrouwen

Groen Links Zandvoort denkt dat het vertrouwen desalniettemin geschaad is in zijn partij en dat dit hopelijk zal leiden tot zelfreflectie van de grootste raadsfractie in hun doen en laten. Volgens Groen Links Zandvoort zijn na de gesprekken met deze partij dat dit ook daadwerkelijk gebeurd.

D66 & Kuipers

Over D66 Zandvoort en het aftreden van wethouder Gerard Kuipers heeft Groen Link Zandvoort ook het één en ander te zeggen. ,,De conclusie van dit alles is dat wethouder Kuipers nu zijn ontslag heeft ingediend. Dit betreuren wij ten zeerste. Niet alleen omdat hij de portefeuille duurzaamheid had gekozen zodat wij konden samenwerken  maar ook omdat Zandvoort een goede wethouder verliest”, schrijft de eenmansfractie in de verklaring.

Anders reageren

Wel vindt Groen Links Zandvoort dat de Zandvoortse democraten anders hebben moeten reageren. Er is volgens de raadsfractie van de progressieven teveel met emotie gehandeld en niet met het verstand. ,,Het besluit om de heer Kuipers uit het college te trekken had D66 ook op een later moment kunnen doen. Dan hadden ze de tijd om alles uit de vergadering goed tot zich te nemen en te overleggen met andere partijen over hoe ze nu verder gaan, dit is helaas niet gebeurd”, zegt Groen Links Zandvoort in hun verklaring.

Spijtig

Ook vindt Groen Links Zandvoort het erg spijtig dat D66 het raadsbreed programma in twijfel trekt door in september een Algemene Leden Vergadering in te plannen met dit als hoofdthema. ,,In onze ogen staat de situatie van nu los van het programma. Wij hopen dat ze het blijven ondersteunen. Ook hopen wij dat in de toekomst GroenLinks en D66 kunnen blijven samenwerken”, schrijft Groen Links Zandvoort.

De toekomst

Over hoe het nu verder moet in de toekomst staat de partij aanvankelijk met de summiere informatie die is ontvangen wat harder in de kwestie van het Watertorenplein. ,,Na gesprekken met de hoofdrolspelers trekken wij echter een conclusie in het algemeen belang en de bestuurbaarheid van ons dorp. Doorslaggevend is daarbij het lerend vermogen van de wethouder Joop Berendsen en de zelfreflectie van OPZ”, zegt de raadsfractie.

Oproep

Groen Links Zandvoort doet ook een oproep politiek Zandvoort, waarbij de tijd van terugkijken en verwijten maken voorbij is. ,,Telkens verwijt men elkaar gedane zaken. Dit helpt de gemeente volgens Groen Links Zandvoort niet. ,,De raadsleden dienen een belang: de toekomst van Zandvoort. Hoe snel die toekomst ook volgt, er zal naar die toekomst gehandeld moeten worden”, zegt Groen Links Zandvoort.

Cookieinstellingen