Raad gaat akkoord met onafhankelijk onderzoek naar gift Ouderenpartij Zandvoort

Foto: Jaap Koper

De gemeenteraad van Zandvoort heeft dinsdagavond unaniem besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de feiten rondom een veel besproken financiële gift aan de Ouderenpartij Zandvoort. De veelbesproken gift is aanleiding geweest voor D66 Zandvoort om wethouder Gerard Kuipers terug te trekken uit het Zandvoortse college, door de schijn van belangenverstrengeling die is ontstaan bij de besluitvorming in het dossier Watertorenplein.

Rumoer

Tijdens het reces van de gemeenteraad is rumoer ontstaan als burgemeester Niek Meijer aan wethouder Joop Berendsen vraagt of het gerucht klopt dat zijn partij een gift heeft ontvangen van iemand die direct betrokken is bij het project van het Watertorenplein. Als Berendsen bevestigend reageert, wordt de wethouder van de grootste raadsfractie van het gevoelige project gehaald, omdat de OPZ wethouder deze in zijn portefeuille heeft. Dit om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, omdat de donateur ook aan de deelnemende gesprekken zou meedoen over hoe het verder moet gaan met het project.

Goedbedoeld

De schenker van de gift heeft er alleen maar goede bedoelingen mee gehad. De Ouderenpartij Zandvoort ontvangt in januari 4500 euro die bedoeld is voor de verkiezingscampagne. Andere politieke partijen als D66 Zandvoort, PvdA Zandvoort en de PVV Zandvoort hebben daar direct grote twijfels over. Deze raadsfracties vinden dat de schijn van belangenverstrengeling is ontstaan en willen nu een onafhankelijk onderzoek of de besluitvorming over het Watertorenplein de afgelopen maanden ‘zuiver’ is verlopen. Daarbij willen de drie partijen weten of de gift daar invloed op heeft gehad.

Stof

Tijdens een ingelaste raadsvergadering in augustus die door burgemeester Meijer is uitgeschreven, gaat wethouder Berendsen diep door het stof om te verantwoorden tegenover de gemeenteraad. Berendsen maakt diepe excuses in de bewuste raadsvergadering voor het feit dat hij die gift niet heeft gemeld. De wethouder dient zelfs zijn ontslag in.

Aanblijven

Uiteindelijk besluit de gemeenteraad dat Berendsen aan mag blijven. Wel raakt hij de portefeuille van het Watertorenplein kwijt aan een andere wethouder. Voor wethouder Kuipers van D66 Zandvoort is de kwestie rondom Berendsen aanleiding om op te stappen. Voor zowel Kuipers als zijn partij weegt de schijn van belangenverstrengeling zwaarder dan het verder meebesturen aan de gemeente Zandvoort.

Ledenvergadering

Tijdens een ledenvergadering van D66 Zandvoort is ook een besluit aangenomen om aan te dringen om een onafhankelijk onderzoek naar de gift, zelfs nadat bekend is gemaakt wie achter de gift heeft gezeten. De Zandvoortse democraten hebben een voorstel tijdens de raadsvergadering van gisteren ingediend. Ook OPZ heeft het voorstel ondersteund en ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. De 4500 euro zou inmiddels zijn overgemaakt aan een goed doel.

Bron: NH Nieuws

Cookieinstellingen