Zoals de Pontiac klok thuis tikt, tikt deze nergens

25 okt 2019, 18:09 Nieuws
pontiac klok 1 jaap koper
Menig Zandvoort heeft het zich al afgevraagd waar de Pontiac Klok bij Waaning is gebleven, omdat op de Sophiaweg nu andere klok in het straatbeeld terecht is gekomen. Het antwoord is min of meer gegeven tijdens een haringproeverij bij de loods van de Zeemeermin in Zandvoort Noord. Op 21 september heeft Arlan Berg zijn broer verrast met de klok voor zijn 50e verjaardag.
(tekst: Jaap Koper)
Verdwenen
10 jaar geleden is de Pontiac klok verdwenen uit het straatbeeld van de Sophiaweg. De klok van horlogemaker Waaning is niet meer te redden, maar Berg ziet de klok op Marktplaats staan en besluit de klok toch te kopen, omdat hij zich afvraagt wat hij zijn broer nu eigenlijk moet geven op zijn 50e verjaardag. Het is de klok geworden.
Plantenbak
De vindplaats is ook bijzonder geweest. ,,Hij heeft in de plantenbak gestaan", vertelt Berg. Al snel komt hij erachter dat de klok in slechte staat is. De visventer start een reddingsoperatie en die begint bij de klokkenwinkel in Vogelenzang aan de Vogelenzangseweg.
Binnenwerken
Daar is volgens Berg een compleet nieuw binnenwerk in gezet. ,,Er zijn nieuwe technische onderdelen in gezet en de klok moest gereviseerd worden", vertelt hij. Inmiddels hangt de klok aan de buitengevel van de loods en loopt weer. Hoewel de ene kant van het spoor nu twintig minuten achter loopt ten opzichte van de andere kant richting de Keesomstraat waar de klok gewoon gelijk loopt.
Jeugdsentiment
De Pontiac klok van Waaning is ook jeugdsentiment voor de beide broers. In de periode van de Christelijke MAVO School Jaap Kiewuet die aan de Sophiaweg heeft gestaan, hebben de twee vaak op de klok gekeken. De klok heeft daar gediend om sommige oervervelende lessen door te kunnen komen. Ook voor de pauze's heeft de klok een belangrijke rol gespeeld, want als leerling is het zaak om op tijd in de lokalen terug te zijn. Kortom de klok tikt, zoals deze nergens anders tikt.