Schennisplegers actief

Foto: Politie

De politie in Noord-Holland meldt dat ook nu weer schennisplegers actief zijn, wat volgens de politie kennelijk verband houdt met het mooie weer. Ook laat de politie via de sociale media weten dat zij in deze maanden een toename ziet van het aantal meldingen wat zij binnenkrijgt.

Schennispleging

Om te weten wat schennispleging nu precies is, geeft zedenrechercheur Esther van de politie Noord-Holland daarvoor een omschrijving. ,,Een schennispleger is iemand die een handeling verricht die in strijd is met de zogenaamde openbare zeden of waarbij de openbare zedelijkheid wordt geschonden, zoals bijvoorbeeld het tonen van een geslachtsdeel in het openbaar of het masturberen in het openbaar”, laat Esther weten via de sociale media.

Zedenmisdrijf

Verder zegt de rechercheur dat schennispleging een (zeden)misdrijf is en dat is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. ,,Wij zien als zedenrechercheurs dat in sommige gevallen dit delict de nodige impact kan hebben op vrouwen en op kinderen als zij met een schennispleger worden geconfronteerd”, vertelt zij via het sociale mediakanaal van de politie Noord-Holland

Wat te doen als je te maken krijgt met een schennispleger?

Zedenrechercheur Esther zegt daarover dat wanneer je een schennispleger tegenkomt, iedereen adviseert om altijd rustig te blijven en weg te lopen of te fietsen en als het mogelijk is ook om de aandacht van andere mensen te trekken. ,,Bel vervolgens 1-1-2, zodat onze collega’s van het politiebasisteam door de meldkamer er op afgestuurd kan worden. Het mooist is natuurlijk als zij de verdachte direct kunnen aanhouden. Als mensen dan een signalement, type voertuig of kenteken onthouden, dan is dat helemaal prettig”, zegt Esther.

Identiteit

Voor de politie is het ook belangrijk om de identiteit van de schennisplegers boven tafel te krijgen. Het gaat erom dat de politie niet alleen dit gedrag in de toekomst willen doen stoppen, maar het is volgens de politie ook belangrijk om deze persoon zo mogelijk door te kunnen verwijzen naar passende hulpverlening.

Oproepen op social media

,,Wat we regelmatig zien na een melding van een schennispleger, is dat ouders van kinderen een oproep doen via social media over de gebeurtenis die hun kind hebben meegemaakt of dat scholen een mailing de deur uit doen. We snappen dat dit wordt gedaan met goede bedoelingen: om anderen te waarschuwen. Dat is begrijpelijk, maar dat helpt vaak niet: we zien dan bijvoorbeeld dat een betrokken kind uit de anonimiteit wordt gehaald en door bekenden en willekeurige onbekenden erop wordt aangesproken dat hij of zij de dupe is geworden van een schennispleger. Dit helpt zo’n kind niet in de verwerking van hun nare ervaring. Ook kan het zorgen voor onnodige onrust bij andere kinderen en loopt het soms uit op bangmakerij”, vertelt Esther

Doe aangifte

Als gedupeerden aangifte doen bij de politie, dan zorgen zij ervoor dat de slachtoffers de nodige adviezen meekrijgen. Ook kunnen degenen die te maken krijgen met schennisplegers desgewenst worden doorverwezen  naar Slachtofferhulp of een andere vorm van hulpverlening.

Bewustwording

,,Het is zinvol om je kind bewustwording hierover mee te geven. Het is goed om je kind voor te lichten over wat ze het beste kunnen doen als ze een ‘vieze man’ of schennispleger tegenkomen. Esther: ‘vertel ze dat dit soort gedrag niet hoort en niet mag en dat ze de politie dan direct mogen bellen via 1-1-2. Adviseer je kind dus om bij die persoon weg te lopen of te fietsen en ervoor te zorgen dat je in de buurt van andere mensen komt. Laat weten dat het niet normaal is en dat ze dit altijd moeten melden bij hun ouders of direct bij de politie”, zegt Esther.

Bron: Facebook Politie Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort.

'

Reacties

article
9033
Schennisplegers actief
De politie in Noord-Holland meldt dat ook nu weer schennisplegers actief zijn, wat volgens de
https://zandvoort.nieuws.nl/politie/9033/schennisplegers-actief/
2018-07-09T20:17:43+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/391/2016/08/23133733/logo-politie-op-dienstauto-715x402.jpg
schennisplegers
Politie