Voorbereiding APV over plaatsing beveiligingscamera’s gaat volgende fase in

De voorbereiding van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) over het gebruik van beveiligingscamera’s gaat een volgende fase in. Dat blijkt uit het gemeentelijk verslag van een bijeenkomst op donderdag 1 juni 2017 met de inwoners van Zandvoort.

Vragen

Eerder dit jaar heeft buitengewoon raadslid Henk Keur van Sociaal Zandvoort al eens schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. Keur heeft bij het indienen van de schriftelijke vragen de vrees uitgesproken voor willekeur.

Gebruik

In de bijeenkomst van juni is naar voren gekomen dat mensen bijvoorbeeld een camera gebruiken om eigendommen te beschermen tegen onder andere inbraken en vandalisme. Vaak zien mensen het gebruik van de beveiligingscamera’s als een effectief middel.

Weerstand en privacy

Een aantal aanwezigen hebben weerstand tegen het filmen van de openbare weg en/of het filmen van andermans eigendom. Hier gaat het ook om privacy. Ook zijn er bezwaren tegen de hoog hangende ‘dome camera’s’.

Niet duidelijk

Volgens de aanwezigen is daar het bezwaar dat bij deze camera’s niet duidelijk is wat er precies wordt gefilmd.  Daarmee laten de aanwezige Zandvoorters blijken dat de privacy van een ander nooit in het geding mogen zijn. Over het filmen van de eigen eigendommen bestaat wel overeenstemming en dat dit ook toelaatbaar is.

Juridisch

Bij het maken van de verordening over de beveiligingscamera’s zijn ook de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden aan de orde gekomen. Zo kunnen de beelden die eigenaren heimelijk opnemen strafbaar zijn. Ook als iemand (openlijk) stelselmatig beelden opnemen kan er sprake zijn van een strafbaar feit, zoals stalking. Wie zich aangetast voelt in zijn of haar privacy kan een civiele procedure starten.

Noodzakelijk

De deelnemers aan de bijeenkomst vinden dat uit de rechtsgangen als hoogdrempelig en niet wenselijk gezien. Daarom is het volgens de burgers noodzakelijk dat de gemeente lokale regelgeving maakt over het gebruik van de beveiligingscamera’s.

Regelgeving

Zo vinden de meesten dat de camera’s op een vaste positie moeten komen te staan. Ook moet duidelijk zijn waar de camera’s op gericht zijn. De gemeente moet ook de hoogte van de camera’s vaststellen en van belang is ook dat niemand het gevoel krijgt om te worden gefilmd.

Goedkeuring

Het is eventueel wel toegestaan als er goedkeuring van belanghebbenden komt bij het opstellen van camera’s. Ook kan een onderscheid worden gemaakt tussen voortuin en achtertuin. De gemeente kan het type camera of het bereik vaststellen. Verder zien de burgers dat de afdeling handhaving en/of een beveiligingsbedrijf kunnen adviseren bij de opstelling van de nieuwe verordening.

Bron: Gemeente Zandvoort

 

Cookieinstellingen